На 8-ми септември българската църква в Истанбул „Свети Стефан“ отбелязва 110 години от освещаването си. Символът на съхраненото и до днес българско православие в Турция чества своята годишнина у нас с концерт с ортодоксална и традиционна фолклорна музика. Организатори на събитието са Фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград“, ангажирана с реставрирането на храма, и Светият Синод.

Концертът ще се проведе на 8 септември 2008 г. от 19:00 часа във Военния клуб в София. Входът на събитието е свободен за всички желаещи да се запознаят със запазените през вековете ортодоксална и народна българска музика.

Организаторите и изпълнителите в концерта целят да привлекат вниманието към празника и църквата на българи от всякаква възраст. Именно за това участници ще са изпълнителят на народна музика Илия Луков, детски хор „Чучулига“ с програма от шопски, родопски и македонски песни, и „Смесеният хор на транспортните работници“, който изпълнява ортодоксална музика.

Православният храм на българите в Турция е създаден през 1849. Едва 50 години по-късно тогавашният молитвен дом е престроен в голяма църква за цариградските българи. Днес „Свети Стефан“ е единственият храм в източноправославния свят, направен от желязо.

По повод 110 годишнината от освещаването му през 1898 г. на 8 септември във Военния клуб ще бъдат изложени фотографии, заснети през последните няколко години от български фотографи. В 11:00 часа на същия ден ще се отслужи и тържествен молебен в храм паметник „Александър Невски“.

„За нас е изключително важно да приобщим повече българи към усилията ни за запазване и възстановяване на единствения железен източноправославен храм. Ето защо тази година решихме да организираме концерт, с които да популяризираме историята и значимостта на църквата „Св. Стефан“ именно в родината й. Надяваме се, че повече хора ще се присъединят към нас, за да отбележим заедно празника“, заяви Жени Лазарова, член на Управителния съвет на фондацията. /actualno.com

Още новини в Novini.elitno.com