След дългия 10 часов презокеански полет настъпва така очаквания момент – началото на едно незабравимо приключение – ярко слънце и влажен карибски климат, красиви палми, тропическа зеленина. Нито спомен не остава от часовата разлика. Положителните емоции и любопитство вземат връх и ни тласкат към желанието да опознаем колкото се може повече страната на Фидел и макар за кратко да се докоснем до начина на живот там.

Разходката из столицата Хавана ще ви потопи в съвременния живот на милионния град, а запазената архитектура ще ви върне векове назад. Красиви и добре запазени къщи, притежавани някога от испанските завоеватели и днес напомнят за моменти от историята, когато през далечната 1492г. Христофор Колумб пристига на острова по време на неговите експедиции до Америка. В стария град можете да разгледате катедралите, да се полутате из малките улички, да си закупите ръчно изработени сувенири – колие от корали, малка ваза от кокос, гривна от семенца на местен плод.

Ако сте пропуснали да научите поне основните стъпки на салса, не се притеснявайте. Меко казано почти на всеки ъгъл и площад ще срещнете улични музиканти, които с удоволствие ще „преподадат“ първия урок по латино танци. Не се притеснявайте – те са лесни за изпълнение и движенията се отличават с голяма свобода, стига да спазвате най-основното правило – да стъпвате в ритъм.

В стария град е разположен и музеят на рома. Пред очите на неговите посетители се разкрива процесът на добиване на напитката, а макети имитират в умален вид плантации и фабрики за отглеждане и обработване на захарна тръстика. Ромът е част от кубинските традиции и основна съставка на класически коктейли – Куба Либре, Дайкири и Мохито, познати по целия свят. На тръгване любезните домакини ще ви изпратят с шот тъмен ром.

Не пропускайте да посетите хотелът, в който е отсядал Хемингуей. На бара е присядал с чаша дайкири и пура в ръка и се отдавал на сладки приказки с местните. Алкохолът е бил негов порок, но оправданието се побирало в едно изречение „Храната е за хората, а коктейлът – за боговете“. Хемингуей често търсел уединение в имението на брега на морето, което закупил в малко селце до Хавана. Негови са думите „Което не е до морето, е провинция“. Точно тук, в Куба, той се увлича от дълбоководния риболов и черпи вдъхновение за своите творби.

Няма начин да не забележите присъствието на Че. Ернесто Рафаел Гевара де ла Серна е роден в Аржентина, завършил е медицина, но почти не практикува, а се отдава на революционните си убеждения. Кубинците изпитват респект към Че, който заедно с Фидел Кастро и партизанските отряди завземат властта през 1959г. В знак на признателност Че Гевара получава кубинско гражданство и участва активно в управлението на страната. Той е изобразен на плакати, на монументи, неговият лик е изписан по стените на сградите и множество сувенири.

Още един символ не минава незабелязан – пурите. Излишно е да споменавам, че те са запазена марка на Куба. По предписание на оригинална рецепта се предполага, че листата на тютюна трябва да се търкат върху крака на девица до тяхното напълно изглаждане – това е тайната на уникалния вкус на кубинската пура. Процесът на изработване е ръчен – от момента на завиване до сортирането и реденето в кутия. Пурите се съхраняват при строго определени условия на влага и температура. Само така може да се гарантира за тяхното качество.

Честите превалявания поддържат буйната зеленина. Тук можете да видите ананасови насаждения, кокосови дървета, банани, както и по-екзотични плодове като папая, гуава и манго. Безспорно вкусът им е натурален и неповторим, а съдържанието само по себе си – витаминозно и хранително. В равнината рязко се издигат възвишения, които свидетелстват, че островът някога е представлявал част от океанското дъно. Дълбоки и величествени пещери, красиви водопади, палми и тропическа растителност запечатват в съзнанието незабравими картини.

Плажовете на острова са покрити с бял до блясък пясък, водата е кристално чиста, а брегът описан от палми или мангови горички. Една разходка с водно колело ще ви изненада с неочаквани срещи – струпвания от корали, големи морски звезди по дъното и бързи пъстри рибки. Ако имате смелостта, сложете маска и шнорхел и се докоснете до този морски рай. На плажа се разхладете с прясно откъснат кокос, с черупка, примамливо оформена като чаша и съдържание – кокосово мляко с натурален вкус или импровизиран коктейл с добавен шот бял ром.

Разходката до Кайо Бланко ще е върхът на вашите карибски спомени. Вперили поглед в хоризонта няма да усетите кога катамаранът ви е отвел навътре в морето. Там ви очаква незабравима среща с делфините. Съберете смелост, защото пред вас е невероятният шанс да поплувате с тях, да ги погалите по коремчето и въпреки че муцунките им са доста твърдички, да получите възможно най-нежната целувка.

Преди да тръгнете на път, проучете дестинацията, която сте избрали. Въоръжете се с фотоапарат и запечатайте най-незабравимите моменти от вашето пътуване! /kozmetikata.com

Още новини в Novini.elitno.com