Лондон се оказа най-скъпата туристическа дестинация. За разглеждането на забележителностите в британската столица се плаща най-много в сравнение с таксите, които се събират в основните туристически центрове по света, установи в. “Сънди Телеграф”. Изданието сравнява туристическите такси в 11 града, сред които Сидни, Хонконг, Париж, Берлин, Рим, Единбург.

В Лондон семейство от 4 души трябва да изразходва за разглеждането на 10-те най-големи туристически забележителности с платен вход сумата от 549,30 британски лири, докато в Париж (на второ място в своеобразната класация) за същото ще са му нужни 386 лири.

На трето място е Ню Йорк – 376, на четвърто Рим – 216, а на пето Барселона – 269 паунда. Следват Сидни – 327, Единбург – 311, Кардиф – 251, Хонконг – 245, Рим – 216 британски лири. Най-евтин в списъка на градовете на в. “Телеграф” е Дъблин, където за посещение на 10 забележителности туристът плаща само 180 лири.

Най-скъпо в Лондон е посещението в Музея на восъчните фигури на мадам Тюсо в Лондон – 85 лири. Същото е положението и с туристическите обиколки на града с автобус. В Лондон подобен тур струва на семейството 65 лири, а в други градове цената се движи от 24 до 56 лири.

Туристическите фирми, които организират екскурзии в Лондон, казват, че за сметка на това в британската столица има много забележителности, които се разглеждат безплатно. Броят им е по-голям, отколкото по други места в света. Много от тях обаче въвеждат солидни такси за специални изложби. Такъв е например случаят с Националната галерия или с Британския музей. /ДНЕС ПЛЮС