Една от най-нестандартните фигури на европейската музикална сцена пристига в България. Световноизвестният белгийски пианист и композитор Даниел Верстапен ще направи два концерта в страната, като нито на нота няма да изневери на уникалния си талант.

България е част от световното турне на Верстапен ‒ RECONNECTION – 2023/2024 г., в което пианистът пресича сцените на „Кенеди Център“ във Вашингтон, „Сидни Опера“ в Австралия, „Пиано център за музика и изкуство“ в Нова Зеландия, „Харпа“ в Исландия, а у нас виртуозът ще пристигне веднага след пърформанса си в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк.
Концертите на Даниел Верстапен са буквално неповторими, тъй като във всеки един той оригинално пресъздава част от националната музика на съответната страна. Тази своя концепция белгийският виртуоз обединява под проекта „Мост между култури“, като в България покана за участие в него получават Нина Николина, Любо Киров, Калин Вельов, кавалджията Дамян Йорданов и хор „Магическите гласове на България“.

Най-добрият начин да представиш страната си е чрез музиката ‒ споделя Даниел Верстапен, ‒ или както обичам да казвам: музиката е най-добрият посланик. „Мост между култури“ е връзката, която среща хора и поколения от различни страни и оставя топла следа в сърцата им.

В магията на дълбоко емоционалната музика, създадена от Даниел Верстапен, българската публика ще се потопи на 18 юни в Античния театър в Пловдив и на 20 юни в Габрово в Дома на културата „Емануил Манолов“. Тогава ще се състои и премиерата на уникалната колаборация между белгийския пианист и българските артисти, в основата на която е българският фолклор.

Концертите на Даниел Верстапен в България са под патронажа на посланика на Кралство Белгия в България по случай Белгийското председателство на Европейската комисия. Събитието в Пловдив е с любезната подкрепа на Община Пловдив.
Даниел Верстапен в интересни факти:

33-годишният Даниел Верстапен е роден на 16 август и е астрален близнак с Мадона и Джеймс Камерън. Фамилията му явно е обречена на успех, тъй като наред с бързите пръсти по клавишите семейство Верстапен се гордее и с високите скорости. Даниел е братовчед на трикратния световен шампион във Формула 1- Макс Верстапен.

В европейските медии Даниел Верстапен направи фурор с така нареченото ледено видео с огнено пиано. В специален свой проект кросоувър пианистът пали своето пиано насред леден пейзаж в Швеция, огряван от северното сияние. Клипът насочва вниманието към една от каузите на Верстапен ‒ борбата с глобалното затопляне, като пианото е олицетворение на планетата Земя. Символиката на Даниел се превърна в социален феномен и проектът бе отразен дори в новинарските емисии на Белгия.

Екотемите са важни за Верстапен. Неведнъж музикантът е изразявал своите идеи, които винаги следват личния му пример. Даниел живее „зелено“, с намален въглероден отпечатък, а част от неговите приходи отиват за каузите, които подкрепя. И в България пианистът няма да изневери на своите разбирания и ще дари част от приходите от билети на български екоорганизации.

Авторската концепция на Даниел Верстапен „Мост между култури“, която представя емблематични песни от различни култури, пречупени през неговото виртуозно майсторство, вече бе представена в концертите на музиканта в Швеция, Исландия, Англия, Унгария, Белгия, Хърватия. „Виновен“ за вниманието, което Верстапен отделя на българския фолклор, е креативният продуцент на проекта Георги Георгиев, който е българин, живеещ от години в Белгия.

Не за пръв път пианистът обединява авторската си музика с българския фолклор. Преди броени дни в чест на националния празник на България Даниел Верстапен и българският хор „Булгапея“ изнесоха концерт в Готическата зала на кметството в Брюксел, а през 2021 г. под егидата на Белгийското посолство пианистът прави пърформанс във Варна и заедно с Теди Кацарова и варненски хор изпълняват версия на „Хубава си моя горо“.

Новият видеоклип на Даниел Верстапен отново е свързан с кауза. Ice on Fire е заснет в Исландия като част от световния тур на Верстапен.

Видеото пианистът посвети на всички жители на Гриндавик, загубили домовете си заради вулканичното изригване през февруари. С този проект Даниел още веднъж напомня за това, че трябва да пазим планетата си.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook