Певицата Тина Търнър почина на 83-годишна възраст, съобщи нейният говорител, цитиран от световните медии. В изявлението се посочва, че Тина Търнър, известна като „Кралицата на рокендрола“, почина мирно днес в дома си в Куснахт, близо до Цюрих, Швейцария след дълго боледуване. С нея светът губи музикална легенда и модел за подражание.

Търнър е преживяла редица здравословни проблеми през последните години, включително рак, инсулт и бъбречна недостатъчност, съобщава BBC. Родената в САЩ звезда е била една от най-обичаните рок певици, известна със своята харизма на сцената и безбройните си хитове. Тя стана известна заедно със съпруга си Айк през 60-те години на миналия век с песни като „Proud Mary“ и „River Deep, Mountain High“.

През 1978 г., Тина Търнър се разведе с избухливия Айк и постигна още по-голям успех като соло изпълнител през 80-те години. Тя спечели осем награди Грами и бе въведена в Залата на славата на рокендрола през 2021 г. като соло изпълнител, след като за първи път беше там заедно с Айк през 1991 г.

На церемонията Търнър беше отбелязана, както разширила някога ограничената идея за това как една чернокожа жена може да завладее сцена и да бъде едновременно сила и многоизмерно същество. Сред по-младите звезди, които са вдъхновени от нея, са Бионсе, Джанет Джексън, Риана и много други.

Родена в Тенеси в семейство на земеделци, Тина Търнър за първи път се прочува като една от подгряващите певици на групата на съпруга си The Kings of Rhythm. Скоро харизматичната изпълнителка става лицето на групата, а техният съвместен успех с песните „Fool in Love“ и „It’s Gonna Work Out Fine“ влиза в американските класации в началото на 60-те години. Именно Айк променя името й от рожденото й Анна Мей Бълок на Тина Търнър – решение, което той взема без нейното знание.

След раздялата си с Айк, Тина Търнър намира щастието с втория си съпруг – немския музикален изпълнител Ервин Бак. Двамата започват да се срещат в средата на 80-те години и се женят през 2013 година. Живеещи в Швейцария, Търнър придобива швейцарско гражданство. През 2017 година, Бак й дарява един от бъбреците си, след като е открито, че тя страда от бъбречна недостатъчност. Тя се бори със силност и воля срещу здравословните предизвикателства през последните години на живота си.

Смъртта на Тина Търнър оставя света в загуба, но нейното наследство в музиката и вдъхновението, което е дала на поколения от артисти, ще продължи да живее. Тина Търнър оставя след себе си богато наследство от изключителни музикални постижения и неподражаем стил, които ще останат запечатани в сърцата на много почитатели и фенове по целия свят.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook