Световният киноелит пристига на френската ривиера за 76-ото издание на фестивала в Кан. Официалното откриване е днес, като се очаква пристигането на звезди като Леонардо Ди Каприо, Натали Портман и Харисън Форд.

Всяка година фестивалът събира над 12 хиляди изявени творци от филмовата индустрия, като се превръща в едно от най-големите филмови събития по света. Той е известен с присъствието на известни актьори, режисьори и продуценти, които се събират в Кан, за да представят своите произведения и да се насладят на богатата програма от филми.

Финалът на фестивала ще се състои на 27-и май, когато ще бъде връчена престижната награда „Златна Палма“. В тази категория ще се състезават 21 филма, сред които са „Убийците на цветната Луна“ на Мартин Скорсезе и „Индиана Джоунс и часовникът на съдбата“. Това са само някои от най-очакваните филми, които ще зарадват кинофените и професионалистите в индустрията.
Прожекцията на филма „Жана дю Бари“ ще бъде откриващо събитие на 76-ото издание на най-големия филмов фестивал в света. Тази лента ще въведе зрителите в атмосферата на фестивала и ще подготви почвата за още много незабравими филмови преживявания, които ще следват през следващите дни.
„Да бъда президент на журито за мен е голяма чест“, сподели режисьорът от Швеция и президент на журито, Рубен Йостлунд. „Ако се върнете назад във времето и погледнете хората, които са били председатели преди мен – все големи имена в света на киното. Чувството е много приятно, всички се отнасят с теб по специален начин, но все пак си на кинофестивала в Кан. Нямам търпение да изгледам всички филми от селекцията заедно с останалите членове на журито.

Фестивалът в Кан не само представя най-новите филми и творчески постижения, но и служи като платформа за промоция на кинематографичната индустрия и насърчаване на културния обмен. Филмовите професионалисти имат възможност да се срещнат, да споделят идеи и опит, както и да установят нови контакти и партньорства.
Канският фестивал е известен също и със своите червени килии, където звездите се появяват в елегантни тоалети и привличат вниманието на медиите и феновете. За много от актьорите и режисьорите, присъствието в Кан е от значение не само заради промотирането на филмите им, но и заради възможността да се изгради престиж и признание в световен мащаб.

След като завърши фестивалът, ще се открие кои филми са спечелили наградите и са оставили най-силно впечатление върху журито и публиката. Златната Палма е най-високата награда, която се присъжда в Кан, и победителят ще се присъедини към елитното дружество на филмовите шедьоври.

Фестивалът в Кан е празник за филмовата индустрия и един от най-очакваните моменти за феновете на киното по целия свят. Световните звезди, великите режисьори и представителите на индустрията ще се съберат, за да отбележат и отпразнуват най-доброто от световното кино. Ние с нетърпение очакваме да видим какви невероятни филми и изненади ще ни предложи 76-ото издание.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook