Любимецът на „Дисни“, който може да озвучи сам 50 филмови героя Петър Байков, изящната поетеса-добротворец Лилия Йовнова, забележителният художник Думисани Карамански, изгряващата звезда на българското кино и театър Елеонора Иванова и първият български бандонеонист Стоян Караиванов, са победителите в своите области и съответно номинирани за култова Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ тази година.

На 24-ти април предстои Официална Церемония за връчване на най-престижния и чакан приз за млади творци в България – Фондация „Стоян Камбарев“. Номинирани за „Награда за Полет в Изкуството“, петимата участници се раздават в различни области на изкуството.

Думисани Карамански умело пресъздава емоциите и вълненията на младото поколение, пречупвайки ги през собствените си преживявания. Kартините му оказват влияние по необикновен начин. Носител е на множество отличия сред които 1-ва награда за „Млад български художник 2021 “ в Национална изложба – конкурс за живопис и скулптура, 2021 , СБХ, галерия „Райко Алексиев“. Участвал е в арт-проекти като Резиденция „Малка птичка Художник“ в с. Лещен, „MADE IN LESHTEN Vol. 2“, галерия „Little Bird Place“, София през 2020 и ART START 2022 в галерия Credo Bonum.
Елеонора Иванова е заобиколена с главни роли в още два пълнометражни филма – „Чалга“ на Мариан Вълев и очаквания трилър „The Wheels Of Heaven“ на британеца Бен Чарлз Едурадс.
Театралните й превъплъщения също са забележителни – „Лулу“, „Пер Гюнт“, „Ние врабчетата“, „Тирамису“и много др. Успя да присъства пред телевизионния екран в сериала „Братя“. Участвала е още в „Пакет по път“, „Страх“, „Отдел „Издирване“ както и във филма на Крис Захариев „Един асансьор разстояние“. Впечатлява с играта си в „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов.

Първият български бандонеонист, който свири на класическата аржентинска система е Стоян Караиванов. Отличен е с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Призовете му са неизброими , а сред тях е престижната награда „Олга Камбурова“ в рамките на церемонията „Музикант на годината – 2021“ на „Алегро виваче“ и Българското национално радио. Стоян завършва майсторски клас и работи със световно известния Хуан Хосе Мосалини, а после с маестро Даниел Бинели от секстета „Танго Нуево“ на Астор Пиацола, както и с Хуанхо Мосалини от консерваторията „Едгар Варез“, Париж. Стоян е основател и артистичен директор на първия танго оркестър в България – „Libertango“.

Лилия Йовнова е автор на две уникални за възрастта й стихосбирки „Кураж, сърце“(2020) и „Моментът преди порастване“(2018). Има съпътстваща награда от конкурса „Южна пролет“. Завършва философия, политика и икономика в King“s College London, а след това специализира в University College London – магистърска степен по икономика и политика на енергията и околната среда. Лили е Носител и на Първа награда „Малки поетики“(2014). Младата поетеса е организатор на благотворително литературно четене в клуб „Перото“ с участието на Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Алек Попов. Тя е доброволец и участник в литературния фестивал „Пловдив чете“както и редица други благотворителни инициативи.

Петър Байков завършва висшето си образование по филмова и телевизионна продукция в Лондон. През 2018 г. се връща в България, за да следва актьорско майсторство в „Нов български университет“ в класа на Цветана Манева и Снежина Петрова. Стига до финала на ТВ формат „България търси талант“. През 2019 е избран от „Дисни“ да озвучава Принц Филип в „Господарка на злото 2“. През 2020 г. създава онлайн поредицата „С гласа на Петър Байков“, където озвучава откъси от различни филми. Следва нещо феноменално – Петър озвучава всички 45 роли в мюзикъла „Мери Попинз се завръща“, като за първи път изпява с гласа си и всички песни на български език. Следва озвучаването отново на всички 50 роли в „Пътешественикът“ и „Снежанка“.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook