Принц Чарлз Филип Артър Джордж е роден на 14 ноември 1948 г. в Бъкингамския дворец. Той е първото дете на тогавашната принцеса Елизабет и принц Филип и внук на крал Джордж VI. На 6 февруари 1952 г., на 3-годишна възраст, той става пръв наследник, когато майка му се възкачва на трона.
В документален филм се разказва, че той е бил „по-близо до кралицата-майка“ като малко момче, тъй като неговата почти отсъстваща майка монарх не е била важната фигура по време на неговото „тъжно детство“.
Стоплящи сърцето черно-бели видеоклипове рисуваха идилична семейна картина, показваща как кралицата сияе от наслада край четириседмичния Чарлз.
Като малко момче е израснал в изолиран свят, тъй като майка му става кралица и връзката, която има с нея, не е толкова силна.
По онова време децата живеят на последния етаж на Бъкингамския дворец, където има крило за детските стаи и кралицата посещавала там децата си.
През 1954 г. обиколката на Британската общност продължила шест месеца. Катрин Майер описва момента, в който Чарлз се събира отново с майка си след дългия й престой в чужбина. „Най-накрая кралската яхта акостира и високопоставените лица стояха и чакаха. Младият принц беше толкова нетърпелив, че се нареди сред високопоставените лица, за да види майка си“.
Чарлз е и първият наследник на британската корона, получил бакалавърска степен, посещавайки „Тринити Колидж“ в Кеймбриджкия университет от 1967-1970 г.
Учил е археология, антропология и в крайна сметка история. През 1969 г., на 20-годишна възраст той получава титлата принц на Уелс.
Следвайки стъпките на своя баща, дядо и прадядовците си, Чарлз служи в Кралския флот от 1971-1976 г., където лети с хеликоптери, като първо се обучава като пилот от Кралските военновъздушни сили и в крайна сметка служи като командир на миночистача HMS Bronington.
Чарлз се запознава с лейди Даяна Спенсър през далечната 1980 г., когато тя е на 19, а той на 31. През февруари 1981 г. техният годеж е обявен, предизвиквайки медиен шум около връзката им. На въпрос по време на телевизионно интервю дали са влюбени, Даяна отговаря: „Разбира се“, докато Чарлз казва: „Каквото и да означава „влюбен“.
Те се женят на 29 юли 1981 г. в катедралата „Сейнт Пол“ на церемония, наблюдавана от рекордните 750 милиона телевизионни зрители по целия свят. Денят е обявен за национален празник във Великобритания. Даяна стана първата англичанка от 1960 г. насам, която се омъжи за престолонаследник.
Първият син на двойката, принц Уилям, е роден на 21 юни 1982 г., а принц Хари е роден две години по-късно на 15 септември 1984 г.
Обичана от обществеността заради нейната красота, изящество и хуманитарна дейност, включваща работа с пациенти с ХИВ/СПИН, участва в каузи за бездомни. Даяна имаше подкрепата на обществеността, когато двойката се раздели през 1992 г. Особено след признанието, че Чарлз, че е имал дългогодишна афера с Камила Паркър Боулс по време на интервю от 1994 г.
През 2004 г. Чарлз и Камила обявяват годежа си и се женят на следващата година като тя получава титлата херцогиня на Корнуол.
Когато кралица Елизабет почина на 96-годишна възраст, след като беше най-дълго управлявалият британски монарх на 8 септември 2022 г., Чарлз веднага стана крал, като официално прокламация беше извършена на 10 септември.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook