Мултинационалната банда, базирана в София – Ritmos Negros издава втория си албум, наречен „Estar Lejos“ (“Бъди далеч”).
Той е оригинална акустична продукция, която стъпава на афро-перуанска музика, като в този албум групата разширява музикалните граници на своите търсения до жанрове като Rumba flamenca и Boleros (централноамериканска музика), но и остава вярна на стила си да смесва джаз с фолклор и популярна музика.
Албумът излиза на 9 декември и ще бъде представен на същата дата с новото шоу на групата в Център за съвременни изкуства “Топлоцентрала” от 21.00 часа. Освен бандата на сцената ще се качат и специалните гости Дамян Мерлиз от Аржентина и Мария Коса (танц).
Ritmos Negros са:
Пиеро Епифания (Piero Epifanía) – перуански музикант, чиито първи стъпки в музиката започват на 8-годишна възраст с изучаването тромпет в училище. Оттогава участва в различни групи, като Пиеро е свирил с много изтъкнати изпълнители по целия свят. Създател е на групата и е вокал и перкусии в нея.
Симеон Леонидов е китарист, роден в София. Първите си стъпки на китара прави в Ph.D. Музикална лаборатория, след което продължава обучението си в Националната музикална академия. Като изпълнител и сесиен музикант участва в няколко различни формации, в групата е китара и беквокали.
Борис Таслев започва музикалното си обучение на 6-годишна възраст с класическа китара. Завършил е Националната музикална академия в София. Бил е част от оркестъра на Държавния музикален театър и е свирил с много изтъкнати джаз формации. В Ritmos Negros отговаря за бас китаратa и бек вокалите,
Арнау Гарофе (Arnau Garrofé) е роден е Барселона, но израства в Холандия, където започва да учи музика и завършва музикалното си образование в Хага и Ротердам. Свирил е в музикални клубове в Банкок, Куала Лумпур и Катманду. От 2016 година живее в София и е един от най-търсените музиканти. В групата е саксофонист.
Новият албум на групата “Estar Lejos” е създаден в периода май – септември 2022 г., песните са композирани преди и след пандемията в Китай и в България.
За разлика от първия албум на Ritmos Negros, в който музикантите смесват авторски песни и кавъри с почит към класическия афро-перуански репертоар, „Estar lejos“ е албум само с авторски изпълнения, разкриващи различни теми и нюанси.
В тази продукция групата интерпретира и нови жанрове като Болеро, Румба и Фламенка, и разбира се, поддържа специфичния си стил чрез смесване на традиционна музика от перуанското крайбрежие с джаз, балади и карибска музика.
Концепцията на албума е разстоянието, както подсказва и името му: Being far (Да бъдеш далеч).
„Да си далеч в различен аспект, физически, емоционално, далеч от реалностите на хората, които обичаш, далеч от местата, на които си бил, далеч от дома, далеч от негативизма, от реалността също“, разказва за концепцията Пиеро Епифания.
Албумът съдържа 8 песни, в които се говори за романтика, разстояние, изследване на емоционалната страна на това да си имигрант, колективно съзнание и разказване на истории.
„Estar lejos“ има амбицията да покаже на публиката развитието/растежа на групата, интимността, която музикантите продължават да изследват в техния акустичен ансамбъл. Желанието на Ritmos Negros е чрез този албум да засилят връзката си с публиката и да покажат, че в България може да се създава качествена world музика.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook