Повечето младежи и хората в по-зряла възраст са засегнати от този проблем в по-голяма или по-малка степен. Причините могат да са разнообразни – генетична предразположеност, консумираната храна или медикаменти, стресът, хормоналният баланс. Хормоните са един от основните катализатори на появата на акне както в юношеска, така и в по-зряла възраст, тъй като именно те отговарят за развитието на мастните жлези. Ето защо жените често страдат от акне и на по-късен етап, особено с динамиката на хормоните в периодите на бременност, менструален цикъл, менопауза.
Правилното ежедневно почистване на кожата с подходяща козметика е първата и основна грижа. Козметиката, която ще използваме е необходимо да бъде добре подбрана и натурална. Редовното почистване сутрин и вечер спомага за балансиране на себума и предпазва от запушване и възпаление на разширените пори, с които се характеризира мазната кожа. Тази грижа може да включва почистваща пяна и лосион, маски за лице, специални кремове за подхранване и защита.
Хората със сериозно акне обикновено използват богат арсенал от декоративна козметика, за да прикрият несъвършенствата. Важно е , че всички фондьотени, коректори и пудри допълнително спомагат за запушване на порите и утежняване на проблема. Ето защо, старайте, се когато е възможно, да оставяте кожата да диша свободно и използвайте основа на грима, подходяща за раздразнения епидермис.
Захарните и тестените изделия, газираните напитки, пакетираните мазни храни и такива със съдържание на палмова мазнина допринасят допълнително за поява на пъпки и гнойни образувания. Ако искате да намалите появата на пъпки, ограничете тези храни в менюто.
Съществуват полезни храни за кожата, а именно богати на Омега-3 мастни киселини, които се славят като мощни противовъзпалителни агенти. Високо съдържание може да откриете в рибата и морските дарове, бобови култури, суровите ядки и семена. При склонност към акне е добре да осигурите също достатъчен прием на витамините-антиоксиданти A, C, D, E.
Пъпките и комедоните оставят много сериозна дълготрайна следа не само върху кожата, но най-вече върху нашето самочуствие и себеусещане. Белезите от акне, особено когато проблемът не е бил третиран правилно, остават с години след като вече сме се преборили с пъпките.
Петната от акне се образуват на местата, където кожата вече е била увредена. Възпалението и нараняването кара клетките да произвеждат по-голямо количество меланин – пигмента в кожата, който отговарят за цвета й. Повишената продукция и отлагане на меланин причиняват хиперпигментации в нарушените участъци. Излагането на слънце без защитни продукти също утежнява проблема. Петната с времето могат да изчезнат, но е необхидима подходяща грижа за кожата.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook