SARACTA или „Пазителят“, това е името на най-новото, най-смелото и извън всякакви рамки, музикално приключение на продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor. Този път в предизвикателството се включва и едно легендарно име за българската музика – Господин Господинов-Гепи. С този проект той се завръща след 20-годишна музикална пауза.

Исово пеене и агресивен, некомерсиален хаус ритъм пренасят векове назад до мистичните времена на прабългарите. Хипнотизиращият глас събужда първични енергии и разкрива вселенски закони, непознати на модерния човек.

Гепи е изсвирил гайдата в SARACTA, като заедно с Fabrizio Parisi и The Editor е автор на музиката на парчето. “Навлизането ми в електронната музика е продиктувано от търсенето на най-правилния начин да предам емоцията, която искам”, споделя Гепи – легендарният основател на студио „Стейн“.

Този смел проект е музикален експеримент не само за Гепи, но и за продуцентите Fabrizio Parisi и The Editor, който непрекъснато разширяват границите си до състояние, в което да спрат да съществуват. SARACTA е първото парче, осмелило се да вплете звуци от преди хиляди години и модерен електронен бийт!

Видеото към SARACTA не допълва, а надгражда посланията. В основния му фокус е прабългарският календар – най-старият и точен календар в света. Гепи влиза в ролята на „Пазителят“ – колобър, който създава и съхранява този календар. Мистиката е втъкана в целия реквизит и дори костюмите, дело на фантастичната Пламена Боева – костюмограф, специализирал в световноизвестната киностудия Cinecitta в Рим, която работи ексклузивно за италианска театрална сцена. „Колобърският костюм отне около 3 месеца от скицата до финалния вариант. Голяма част от времето прекарах в проучване, защото няма оставени категорични писмени доказателства за облеклото на колобъра. Костюмът не е исторически документален, а съм заложила на символиката на прабългарите в него“, разкрива Боева.

Отмерването на времето е закодирано и в мистичните жестове на Гепи, който с ръка показва символите на зимното (In day) и лятното (En day) слънцестоене, и на пролетното и есенното равноденствие (equinox), както и отброяването на 12-те месеца.

Цялата визия на SARACTA е мистичен разказ за древните ни и славни предци надхвърлящ пределите на музиката. Кодировката е не само в костюма и жестовете на Гепи, но дори по тоягата и целия реквизит, където се виждат розетката от Плиска, древни руни и дори най-старата позната писменост – Линеар А и Линеар Б.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook