Kan Wakan – проектът на българския продуцент и композитор Георги Линев, чиято музика озвучава Game of Thrones и е промотирана от медии, като Rolling Stone, BBC1 и LA Weekly, представя пилотния сингъл от предстоящия си трети албум.

“Oh Mother” се ражда в малките часове на нощта в Лос Анджелис от звука на сирените по време на масовите протести против расовата дискриминация, предизвикани от убийството на Джордж Флойд.

„Песента е написана на фона на глобална пандемия и глобални протести“, спомня си Линев. „Събудих се посред нощ в студиото ми в Кей Таун от звуците на хеликоптери и сирени и тази мелодия звучеше в главата ми. Бързо станах и я записах в гласовите бележки в телефона ми. Първата ми мисъл на следващата сутрин беше да се обадя на певицата Джесика Чайлдрес, която дойде, чу я и написа текста буквално на един дъх”.

“Парчето е молитва за изцеление към предците в момент на тотална загуба.” – обобщава певицата и автор на текста Джесика Чайлдрес. Текстът й, изпълнен с емпатия и тъга, красиво е допълнен от кинематографичен аранжимент с госпъл елементи и призрачен фон, на който се развива запомнящата се основна мелодия.

Видеото към песента започва с линейка, която се появява на мрачна сцена на местопроизшествие. Актрисата Капка Димова пресъздава визуално текста на песента-молитва, покрита в кръв на улицата. Постепенно целият сюжет се разплита, а тя и актьорът Райън Дени се “вселяват” във всички роли – на жертви, насилници, случайни минувачи, полицаи, съдебни медици – всичко това – през невинния поглед на основния свидетел на произшествието. Цялата продукция е заснета и осъществена в България от продуцентската компания NULLA. Режисьор на клипа е Деметри Василев, а оператор – Теодор Фичев.

Екзистенциалните теми са типични за творчеството на Kan Wakan. “Почти всичките ми идеи се раждат на фона на нещо случайно, което се случва около мен. Сякаш имам антена на автопилот, която попива емоциите и ги превръща в саундтрак от мелодии. Чак когато с Джесика завършихме песента, стана ясно какъв е контекстът и темата в нея. Аз нямам амбиции да съм активист по въпроси, за които нямам личен опит в живота. Но в този случай с екипа решихме,че музиката може да върне нещо обратно към средата и всички приходи от парчето ще подкрепят неправителствената организация Black Votes Matter, фокусирана върху политическото образование за афроамериканската общност в САЩ.” – споделя Георги.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook