На площад „Лестър“ в централната част на Лондон се появи паметник на героя Хари Потър от едноименната поредица книги от британската писателка Дж. К. Роулинг. Магьосникът е от бронз и е изобразен да лети на метла.

Статуята изобразява 11-годишния Потър. Той е облечен в екип за куидич и седи на верния „Нимбус“ 2000. Статуята създава впечатление, че се носи във въздуха, тъй като металната колона, която е единствената й опорна точка, е скрита от зелен храст, над който „лети“ Потър.

Хари Потър се присъедини към осем други паметници на популярни филмови герои. Наблизо можете да се снимате с Мери Попинс, мечката Падингтън, господин Бийн и Батман. Много от тях за пръв път бяха видяни на големия екран от британските зрители именно на площад „Лестър“, където се намират две от най-популярните кина . В едно от тях, през есента на 2001 г., се състоя премиерата на първия от филмите за Потър – „Хари Потър и философския камък“.

Седем романа за Хари Потър, публикувани от 1997 до 2007 г., донесоха на Роулинг ненадмината световна слава. Тиражът на книгите, публикувани на повече от 80 езика, надхвърля 500 милиона копия. По произведенията са заснети осем филма за магьосника.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook