Авторската песен „Ща да ида, майчинко“ е написана през 2013 година по музика на Елица Стоянова и Николай Николов – създателите на група Аегония.

Някои хора си мислят, че е автентична родопска песен, която са аранжирали в метъл вариант, но това се дължи само на факта, че изпълнителите улавят духа на планината благодарение на своята любов към неповторимия фолклор и природа на България. Именно това усещане създава и видеото към песента, чието заснемане продължава два сезона, за да покаже очарованието на зимна и есенна България. Магнетични и красиви кадри от източни Родопи, зимна Юндола, уникални автентични носии от Родопите и беломорска Тракия, са заложени в продукцията на Аегония.

Режисьор на лентата е Кристиян ‘Боре’ Христов, който се е погрижил и за страхотните кадри с дрон, а оператор Ивайло Иванов.

По повод на големия празник на българската просвета и култура – 24 май, Аегония избраха именно тогава да представят своето видео “Ща да ида, майчинко”, което докосва сърцето на всеки, който носи българското в себе си.

Песента вече може да бъде открита в платформите за стрийминг на музика, както и в официалните канали на групата.
Мотивирани да продължат да творят, Елица и Николай споделят, че им предстои да заснема продължение на „Ща да ида, майчинко“ – клип към песента „Самодива“.

Аегония е група създадена през 2011 година от Елица и Николай, след няколко месеца към тях се присъединяват Атанас Георгиев на бас и Росен Паскулов на барабани. Те определят стила си като атмосферик фентъзи дуум метъл с фолклорни елементи в някои от песните, повлияни от ирландския и българския фолклор.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook