Дизайнерът Джорджо Армани, който почти петдесет години е сред законодателите в света на модата, днес навършва 90 години. Италианецът продължава да работи със същия плам и страст, както и на младини и без да забавя темпото – представи нова колекция в края на юни на Седмицата на висшата мода в Париж. Армани не спира да твори половин век, убеден, че работата е противоотрова срещу нещастието.

Въпреки напредналата си възраст, маестрото на италианската мода няма никакво намерение да се пенсионира. „Не мисля, че някога ще спра да работя, защото обличането на хората е голямата страст на живота ми. Чувствам, че все още има толкова много неща, които да направя… Вълнувам се, влизайки в ателието всеки ден, както когато започнах преди толкова много години“, споделя Армани пред „Венити феър“.

Не му убягват обаче и промените, които неизбежно настъпват с течение на времето. „Променили са се телосложението ми, начинът на представяне и усмивката, която понякога е скучна. Трябваше да се науча да играя играта на времето. Няма какво друго да направя“, отбелязва Армани пред „Ескауйър“.

Макар че за пет десетилетия модата преминава през различни промени и предизвикателства, неговите творения винаги са актуални и това се дължи на изчистените линии и класическите цветове. „Първото ми и най-голямо вдъхновение идва от света и от наблюдението на хората. Винаги следвам социалните промени, като давам елегантен отговор на реалните потребности. И продължавам да се стремя към това“, казва той пред „Ескауйър“. „Винаги вървя напред, правейки това, което обичам и което смятам, че трябва да се направи точно в този момент в модата, във взаимоотношенията…“, казва Армани, наричан в родината си „крал Джорджо“.

Въпреки че е известен със своите костюми за мъже и елегантни рокли, Армани никога не е бил просто дизайнер на дрехи. Той създава стила на цяло едно поколение и оставя незаличима следа върху световната мода. Неговите творения са носени от известни личности по целия свят, включително Ричард Гиър, принцеса Даяна и Лейди Гага.

Армани започва кариерата си в началото на 60-те години на миналия век, когато отваря малък бутик в Милано, наречен „La Dolce Vita“. Скоро след това той представя първата си колекция мъжко облекло, която бързо печели популярност благодарение на своята изтънченост и практичност. През 1974 г. той пуска линия женско облекло, която допълнително затвърждава статута му на един от най-добрите дизайнери в света.

Днес Джорджо Армани управлява една от най-големите и успешни модни къщи в света, носеща неговото име. Освен с дизайна си, той е известен и с филантропската си дейност, подкрепяйки множество благотворителни организации и каузи.

На въпроса как поддържа мотивацията и креативността си след толкова много години в индустрията, Армани отговаря: „Мисля, че ключът е да останеш верен на себе си и да продължиш да правиш това, което обичаш. Никога не трябва да спираме да учим и да растем, независимо от възрастта или постиженията си.“

Като погледнем назад към забележителната кариера на Джорджо Армани, става ясно, че тайната на неговия успех се крие в способността му да адаптира стила си към променящите се времена, като същевременно остава верен на собствените си принципи. Независимо дали проектира костюми за холивудски филми или създава ежедневни облекла, творбите му винаги излъчват класа и изтънченост.

Докато празнуваме 90-ия рожден ден на този легендарен дизайнер, можем само да се възхищаваме на отдадеността му на занаята и да се надяваме, че бъдещите поколения ще продължат да черпят вдъхновение от неговите вечни творения.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook