Какво е вдъхновението? От какво се вдъхновяваме най-често? Има ли граници пред творческото въображение и източниците на инспирации? Отговори на тези въпроси бяха дадени в поредната Вечер на стила на тема „Вдъхновението“ – част от социално-културния проект на Академията. В столичната галерия „Милениум“ гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, посветени на водещия акцент. Специално участие в изисканото събитие взе прочутата козметична компания Christian of Roma.

В своето специално послание председателят на Академията за мода проф. Любомир Стойков – естет, изкуствовед и културолог, подчерта: „Без вдъхновение човек не може да свърши нищо добро през живота си, не може да създаде нищо красиво в работата си. Ако този принцип има приложение в нормалното ни всекидневие, той е още по-значим за изкуството и модата! Голям е този дизайнер, който може да се вдъхнови от всичко в природата и обществото. Велик е онзи творец, който черпи стимул и инспирационна мощ и от най-малките детайли, фрагменти и късчета не само от средата, която обитава, но и от миналото, и от бъдещето. Вдъхновението в модата е живителният озон за оригиналност и виталност на стила!“.

Пред отбрана публика и много журналисти бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Радостина Долапчиева (Alegra), Аксел Харди, както и екип от Christian of Roma Academy, част от влиятелната козметична група Christian of Roma със собственик Елена Кристиано. В бляскавото събитие взеха участие и такива талантливи, и иновативни дизайнери като Ивет Апостолова и Ivette Bianchi, дизайнерката Таня Ян, респ. брандът ѝ Tanya Ian Exclusive, Милена Петрова и Wolf Walley. Своя дебют във вечерите на стила направи английският интериорен дизайнер Пол Варнам, който презентира уникално произведение в стил –„стиймпънк индустриален винтидж“. Специални гости на вечерта бяха Алис Ян и Уан Сяо, представители на делегацията от Дирекция „Култура, туризъм, телевизия, радио и спорт“, представяща нематериалното културно наследство на провинция Хайнан (Китай), както и председателят на Българо-китайската асоциация за култура и туризъм Веселина Ангелова.

Екипът на Елена Кристиано даде началото на модното ревю, като представи четири визии, вдъхновени от пролетното настроение, които акцентират на актуални модерни цветове и форми на косата. Прическите са създадени от впечатляващите коафьори Милена Кльонтова и Александър Филипов, които на 11 април тази година отвориха общ салон AM Hair Salon в София.

Милена Петрова – дизайнер на модния бранд Wolf Walley, представи рокля, вдъхновена от все най-новата песен на Цвети Радойчева – „Тук на Земята срещаме именно точно този, който след дълъг път на страдание ключ към сърцето ни носи.”. Аутфитът беше показан от певицата, която се изяви в ролята на модел.

Таня Ян – дизайнер на модния бранд Tanya Ian Exclusive, презентира визия от пролетно-лятната си колекция Crystal Gioiello, чието послание е дамите да залагат на висококачествени материи и създаването на Timeless гардероб. Според дизайнерката, съвременната жена предпочита изчистена линия и вдъхновяваща комбинация от деним, перли и кристали Сваровски.

Аксел Харди – два пъти носител на „Златна игла“ в категориите „Модна иновация“ за 2019 година и „Артистична мода“ за 2023 година, презентира 3 аутфита, а ревюто ѝ беше в колаборация с интериорния дизайнер в стиймпънк индустриален винтидж стил Пол Варнам, който представи светлинен стол (направен от старо метално кресло с перфорирана метална седалка, покрита с парчета естествена кожа), огледало, изработено от стар радиатор на автомобил „Лада“, както и бар стол, чиято основа е изработена от диск на трансмисия от голям руски трактор. Първият тоалет на Аксел Харди е вдъхновен от стиймпънка, а вторият от голямата любов на дизайнерката към ръчните плетива. Водещата на събитието Екатерина Свечева – лице на „Златна игла 2022“, инфлуенсър и топмодел, също сияеше в тоалет на дизайнерката.

Ивет Апостолова, която бе отличена през 2023 година от Академията за мода за нейния успешен дебют на българската модна сцена и е дизайнер на модния бранд Ivette Bianchi, презентира рокля Dolce Amore, чието име на италиански означава „сладка любов“ и е част от първата колекция на бранда.

Модна къща Alegra с дизайнер Радостина Долапчиева, която е три пъти носител на „Златна игла“ и дизайнер на 2023 година, презентира модел „Антоана“, изработена от фин италиански тюл с блестящи частици, френска дантела и нежни 3D цветя. Тоалетът беше показан от харизматичния топмодел Антоанета Боянова.

Модното ревю завърши с оригинално китайско произведение. Аутфитът е съвременна интерпретация на фолклорно облекло на етническата група „Ли“, обитаваща провинция Хайнан.

Моделите, които се откроиха по време на ревю-спектакъла са Вероника Стефанова – Мис България Свят 2017 и лице на „Златна игла 2021“, Антоанета Боянова – лице на „БГ модна икона 2024“, Зари Баждарова – Мис Търновград и харизматичните Милица Казакова, Виктория Югова, Ирена Чанова, Дарина Бреньовска, Мария Божинова, Илияна Радинска, Цвети Радойчева и Краси Билева.

Стилното събитие беше уважено от ярки представители на културните, артистични и бизнес среди, сред които Ани Владимирова, Виолина Маринова, Мария Данчева, Веселина Ангелова, Вили Николов, Джина Баларева, Алис Ян, Уан Сяо, Антон Атанасов, Антон Стефанов, Милен Стаматов, Кристиян Коев, Иво Кръстев, Гергана Ташкова, Гергана Зефирова, Деси Краваева, Ирина Папазова, Александра Кръстева, Мадлена Иванова, Сара Младенова, Силвия Джагарова, доц. д-р Атанас Георгиев, д-р Ирина Гъркова, Мирослава Иванова, Кристина Несторова, Моника Николова и др.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook