За петнадесета година ще се проведе церемонията за връчване на Годишните награди на Академията за мода за най-успешните и стилни българи „БГ модна икона 2024”. Престижното отличие ще бъде връчено на официална церемония в края на месец април във „Витоша Парк Хотел“. Експертният съвет на Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков включва десетки изявени лайфстайл, модни и светски журналисти, както и редактори от водещите печатни и електронни медии. Те вече направи своите предложения за номинирането на най-достойните.

Критериите известни български личности да получат статут на БГ модна икона, са качества и добродетели като изискан и модерен вкус и стил, високи професионални постижения, безупречна култура, естетически вкус и добра репутация.

Сред досегашните носители на това високо отличие са: Райна Кабаиванска, Лили Иванова, Илиана Раева, Мария Бакалова, Гала, Ники Кънчев, Георги Любенов, Ники Илиев, Йоана Буковска-Давидова, Златимир Йочев, Орлин Горанов, Григор Димитров, Ивет Лалова, Таня Скринска, Теодора Духовникова, Орлин Павлов, Владимир Ампов-Графа, Владимир Карамазов, Елена Петрова, Калин Врачански, Юлияна Дончева, Димитър Бербатов, Миро, Мария Илиева и др.

На последното издание на конкурса с наградата бяха отличени Илиана Раева в категория „Спорт“, арх. Весела Мирянова в категория „Архитектура и строителство“, Златимир Йочев в категория „Медии и журналистика“, Мария Георгиева в категория „Лайфстайл журналистика“, Ирина Влади в категория „Интериорен дизайн“, Христина Бобокова в категория „Артмениджмънт“ и певицата Дарина Йотова – Дара в категория „Музика“.

В ревю-спектакъла, непосредствено преди официалното награждаване, ще бъдат показани актуални колекции на известни български дизайнери и модни къщи, както и проекти на студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, чийто преподавател е проф. Любомир Стойков.

Специален акцент ще са произведенията на такива утвърдени модни творци и брандове като носителите на „Златна игла“ – Лиа Каменова, дизайнер на модния бранд Reflet, която ще покаже част от най-новата си колекция Reflection colors 2024 и Николай Божилов, който ще презентира специални предложения. Своите най-нови тоалети ще покажат и такива утвърдени дизайнери като Таня Ян – дизайнер на модния бранд Tanya Ian Exclusive, както и Милена Петрова – дизайнер на модния бранд Wolf Walley, която ще представи колекция „Цветя“.

За първи път в ревю-спектакъла на Академията за мода ще участват модният бранд Benmodel с дизайнер Албена Иванова-Деянова, която ще покаже колекция „Завръщане“, в която присъстват елементи от българската народна носия, Соня Карпов – дизайнер на модна къща Karpov, която ще презентира за първи път детска линия и младата дизайнерка на модния бранд Ivette Bianchi – Ивет Апостолова. Тя ще представи най-новата си колекция C’est la vie.

Двукратната носителка на „Златна игла“ Аксел Харди ще презентира колекция „Ред в хаоса“, чиито аутфити символизират ред и надежда. Поля Кинова – дизайнер на модна къща Paloma Fashion и носител на „Златна игла“ в категория „Булчинска мода“, ще покаже колекция „Дързост“ – предназначена за независимите, уверените и мотивираните жени.

Лице на „БГ модна икона 2024“ е българският топмодел Антоанета Боянова – Лейди България Свят. Водеща на събитието ще бъде очарователната Гери Дончева Янков. Наградата, която ще получат отличените с приза „БГ модна икона 2024“, е метална пластика, изработена от уникалния български бижутер Анжело Красини. Статуетката е интерпретация на първото облекло на Адам и Ева – смокиновия лист – с образите на най-прочути дизайнери и модни икони.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook