Иранските дизайнери създават модни трендове, които разграничават репутацията на традиционната черна дреха в ислямската република. Вместо това, те предлагат на жените цветни и освежаващи облекла, като същевременно спазват строгия дрескод, наложен след ислямската революция през 1979 г.
Черният чадор, символ на следреволюционните години, не изчезва напълно от модната сцена в Иран. Въпреки това, той представлява само малка част от пестеливото разнообразие от облекла, представени на националния фестивал на модата, проведен този месец в Техеран. Моделите показват шалове или дълги рокли с флорални мотиви, вталени палта и тесни панталони.

„Не мога да нося тъмна забрадка на главата си. Трябва да е цветна, освен в определени случаи като траур“, споделя 19-годишната студентка Фатеме Фазели, която посети изложението. „Младите хора искат да имат свободата да носят модни дрехи, както им харесва“, допълва шивачката Саназ Сарпарасти, с 15 години опит в Техеран.

Началото на ислямската революция през 1979 г. въведе кодекс, принуждаващ жените да остават непокрити само на лицето и ръцете си и да прикриват формите си. Въпреки това, от 90-те години на миналия век, иранските жени започнаха да изпитват с правилата, освобождавайки се постепенно. Този процес се забелязва особено в модните квартали на градовете. Въпреки това, най-консервативните лидери настояват за спазване на дрескода, който те виждат като символ на „революционните“ ценности, противопоставящи се на западното влияние.

Дебатът за дрескода се възобнови с пълна сила след огромното протестно движение в Иран, последвало след смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана за нарушаване на кодекса. „Облеклото е най-видимият символ на всяка цивилизация“, отбеляза иранският министър на културата Мохамад-Мехди Есмаили по време на посещението си на изложбата. Той подчерта и „целомъдрения“ характер на иранските ислямски традиции.

Девизът на марката Raspina, представена на изложението от собственика си Афшин Парсаи, е „Да се приспособиш“. Те предлагат дълга вечерна туника в сиво и зелено, цветове, които внасят разнообразие.

„Повечето от нашите клиенти са на възраст между 15 и 35 години, затова предлагаме цветни дрехи“, споделя той. „Но поради текущите правила, които препоръчват по-тъмни цветове за дрехите в обществото, ние също произвеждаме и такива“. Важно е да се отбележи, че носенето на черна забрадка и дълга тъмна туника е задължително за жените в публичния сектор.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook