В света на модата, където всяка шевица, дизайнер и модел създават невероятни истории с всяко облекло, една експозиция се издига като светеща визия. Под заглавието „Жени обличат жени“ (Women dressing women), тази уникална изложба разкрива тайните на модния свят и представя населението с необикновената история на дамската мода.

Ан Лоу и нейната муселинена рокля
Централен символ на изложбата е безспорно муселинената рокля, украсена с копринени рози и тафта, дело на дизайнерката Ан Лоу (1898-1981). Тя, една от пионерите в света на модата, създава творби, които носят в себе си изтънчеността и елегантността на женствеността. И все пак, несправедливо Лоу често е била игнорирана като дизайнер. Нейният триумф и влияние обаче са неоспорими, особено когато става въпрос за модела на сватбената рокля, носена от Джаки Кенеди през 1953 г.

„Преме“ и роклята „гарсон“
Историята на дамската мода обаче не е пълна без да се спомене френската модна къща „Преме“ (Premet), която през 20-те години на миналия век лансира роклята „гарсон“. Този модел, забравен днес, е пример за иновативен подход към стил и кройка. Интересно е, че успехът му предшества с три години сходната идея на Габриел Шанел, което остава невероятен аспект от историята на модата.

Музей със 80 тоалета и 70 дизайнерки
Изложбата не се задържа само в миналото, а го пренася и в съвременността, като музеят е събрал 80 тоалета на 70 дизайнерки от началото на 20-и век до наши дни. Сред тях се открояват имена като Габриела Хърст, която използва модата не само за изразяване на стил, но и за изпращане на екологични послания.

Шивашкият труд и разцветът на жените в модата
Историята на жените в модата е тясно свързана с шивашкия труд в модните ателиета. Франция през началото на 20-и век зарежда с енергия и вдъхновение с появата на изключителни жени-дизайнери като Мадлен Бионе, Жан Ланвен и Габриел Шанел. Между двете световни войни, жените в модата стават все по-многочислени и влиятелни от мъжете.

Институтът за костюми на „Метрополитън“ и търсенето на историята
За да представи дизайнерските творения на Елза Скиапарели, Нина Ричи или Вивиан Уестууд, Институтът за костюми на „Метрополитън“ използва богатите си колекции, които включват 33 000 модела от общо седем века история на облеклото. Това учреждение играе ключова роля в запазването на наследството на модата.

Изложбата, която измества срока си
Първоначално планирана за 2020 г., изложбата „Жени обличат жени“ беше отложена поради пандемията от COVID-19. Въпреки трудностите, тя се оказа очакван и вдъхновяващ поглед в света на модата, като събира в себе си невероятни истории, изкуство и талант. Този уникален поглед в света на модата ни напомня, че зад всяка модна тенденция стои историята на множество талантливи и силни жени, които обличат света с елегантност и стил.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook