Рики Валери Коле спечели титлата Мис Нидерландия 2023 г. Това е първият път в историята на конкурса за красота, когато транс жена е коронована. На 22 години, Коле беше обявена за победител в състезанието, което се проведе на 9 юли, неделя.

В израз на своята радост и гордост, Коле сподели в Instagram след победата си: „Направих го! Толкова съм горда и щастлива, че дори не мога да го опиша. Искам да направя моята общност горда и да покажа, че това може да бъде постигнато. Аз съм транс и искам да споделя историята си, но важното за мен е, че също съм Рики. Постигнах това сама и всеки момент ми хареса.“

Рики Валери Коле ще представлява Нидерландия на 72-ия конкурс за Мис Вселена, който ще се проведе през декември в Ел Салвадор. Тя ще наследи Она Муди, победителката от 2022 г. Коле е родена като биологичен мъж и израства в южната част на Холандия, в град Бреда. Тя не е първият транс човек, който участва в предварителните конкурси след промяната в правилата, позволяващи участието на транссексуални състезатели през 2012 г. През 2018 г., испанката Анджела Понсе стана първата транс жена, която се състезава на конкурса за Мис Вселена.

В интервюто си, Рики Валери Коле сподели, че има планове да използва своята платформа, за да даде възможност на другите и да се бори срещу дискриминацията. Тя написа в Instagram: „Искам да благодаря на журито и на всички от екипа на Мис Нидерландия за доверието. Това е само началото.“

След победата си, Рики Валери Коле се сблъска с онлайн омраза и негативни коментари, а Мис Нидерландия стана изключително популярна в Twitter. Голяма част от негативните публикации обиждат и неправилно представят Коле.

След придобиването на социалната платформа от Илон Мъск, Twitter промени политиката си по отношение на онлайн омразата и тормоза, като предишно защитаваше транссексуалните хора. Преди това Twitter забраняваше публикации, които насочват омраза към транс хора или неправилно представят тяхната полова идентичност.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Последвай ни в Threads
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook