В края на ноември 2022 година се проведе поредното важно събитие, част от социално-културния проект на Академията за мода „Вечери на стила“. Този път естетическият фокус бе поставен върху официалното облекло. Гостите се насладиха на предложенията на дизайнерите, които бяха свързани с темата, в галерия „Милениум“ със собственици Васил и Анна Банови.

В своето слово, проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, сподели: „Официално е онова облекло, което има мисията да прекъсне и разчупи всекидневието, визуално да подчертае значимостта на конкретния момент, важността на конкретния случай. Колкото и да е категоричен дрескодът за официалното облекло, има предостатъчно място за проява на индивидуалност, различност и нюансираност, стига тя да подсилва естетическото въздействие или пък да изпраща важно послание!“.

Водещата на събитието, Христина Бобокова – изкуствовед и арт мениджър, интерпретира влиянието на живописта върху развитието на модата и по-специално на официалното облекло. Спирайки се конкретно на картините „Портрет на семейство Арнолфини“ от Ян ван Ейк и на „Портрет на мадам Х.“ от Джон Сингър Сарджънт, тя отбеляза: „Изкуството и модата са били неотменно свързани още от древни времена, а официалното облекло е било фокус на творците през вековете. Това особено добре се вижда в представителните портрети и фигурални композиции на живописта. Древната, средновековната, по времето на Ренесанса, а и модерната модна история винаги са отразявали социалните, политическите, религиозни състояния в обществото, икономическите и културни промени, настроения и нагласи. Взаимодействието между мода и изкуство винаги е било силно, непосредствено и естествено. Ролята на живописта е изключително важна при лансирането на официалната мода, защото изкуството е създадено, за да въздейства на хората, то внушава, образова, възпитава, налага тенденции!“.
Във вечерта, посветена на темата „официалното облекло“, бяха показани няколко тематично издържани произведения на носителите на „Златна игла“ – Ирен Велковски, Радослава Лазарова и Радостина Долапчиева.

Радостина Долапчиева – дизайнер на модна къща „Алегра“ и два пъти носител на „Златна игла“, даде началото на модното ревю, като предложи модел „Дара“, който е изработен от фин италиански тюл, с вмъкнати блестящи частици. Горната част на роклята, който представлява корсет, е наситен с естествени щраусови пера, а фееричността в долната част е постигната от множество пеплуми. В аутфита са преплетени класическото черно, нюд нюанс и роуз голд. Тоалетът беше представен от топмодела Станимира Йоцова – Мис Велинград 2021 и лице на „КВЯТ“ за лято 2022.

Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд “Maison Estrella” и носител на „Златна игла 2022“ в категория „Уникална мода“, презентира рокля „Амбър“, част от колекция „Лунно сияние, която за първи път беше показана на Годишните награди на Академията за мода „Златна игла“. Аутфитът е изработен от копринена тафта, инкрустиран с кристали „Сваровски“ и беше представен от топмодела Мадлена Иванова.

Модното ревю завърши с две предложения на Радослава Лазарова – дизайнер на модния бранд „Блинк“, трикратен носител на „Златна игла“. Единият аутфит, който беше представен от Вероника Стефанова – Мис Свят България 2017 и лице на „Златна игла 2021“, бе елегантна вечерна рокля, чийто силует е тип „русалка“, с богата дантелена украса, инкрустирана с перли. Открояваха се женствените конструктивни срязвания, а голият гръб бе основен акцент. Второто предложение беше показано от тригодишната дъщеря на топмодела Вероника Стефанова – Анжи. Тя дефилираше облечена с боди от червени пайети, а върху него беше с пола с червен и черен тюл на точици.
Събитието се осъществи с подкрепата на „Балкантел“ и беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, медиите, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook