Най-авторитетното отличие за мода в България – „Златна игла 2022“, беше връчено на бляскава церемония, организирана от Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков. Победителите бяха в следните категориите: „Най-добър млад дизайнер“, „Абитуриентска мода“, „Аксесоари“, „Булчинска мода“, „Уникална мода“, „Модна къща на годината – дамска мода“, „Модна къща на годината – мъжка мода“ и „Дизайнер на годината“. Тази година Академията за мода, освен че връчи приза „Златна игла“, удостои и две категории със своите годишни награди, а именно „Моден фотограф“ и „Моден гримьор“. Всички те бяха избрани от 30-членно компетентно жури, което се състои от водещи модни и лайфстайл журналисти от електронните и печатните медии.
Годишната награда в категория „Моден фотограф“ отиде при Дилян Марков, който бе обявен от г-жа Мила Захариева – председател на организацията International Fashion Connection и дизайнер на модния бранд La Cara Mi Exclusive. В категория „Моден гримьор“ бе наградена Алина Манова, като тя беше подготвила нетипичен и интересен пърформънс. Нейното име беше обявено от г-жа Елена Караколева – бизнес дама и носителка на приза „БГ модна икона“, а миналогодишната носителка в същата категория – Елиза Попова, я поздрави лично.
„Най-добър млад дизайнер“ за 2022 година стана Пламена Мишева – дизайнер на модния бранд Papena, основаващ се на ръчната изработка, личната история и истинските емоции. Тя представи подбрани предложения, които описват нейната личност. Победителката беше обявена от г-жа Доротея Николова – изпълнителен директор и член на Управителния съвет на банка ДСК, а статуетката ѝ бе предадена от Антон Узунов – дизайнер на Antony Langountin и миналогодишен носител на приза в тази категория.
В категория „Абитуриентска мода“ спечели модна къща „Алегра“ и това за нея е вторият приз, като миналата година стана модна къща за 2021. Дизайнерите Радостина Долапчиева и Галя Долапчиева представиха колекция официални рокли Un Amor. По време на ревюто, гостите на събитието се насладиха не само на техните тоалети, но и на великолепното изпълнение на оперната прима Илина Михайлова и тенора Рейналдо Дроз. Г-жа Таня Скринска, бизнес дама и двукратна носителка на „БГ модна икона“, обяви победителя в тази категория. Статуетката им беше връчена от София Борисова – трикратен носител на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща Romantika Fashion.
Приза в категория „Аксесоари“ грабна Мария Радославова – дизайнер на Mia Touché, която представи колекция от стилни чанти в комбинации с колани и дръжки, прилягащи на елегантни костюми, изискани рокли и всекидневни аутфити. Аксесоарите бяха съчетани с минималистични облекла, които подчертават женското тяло. Г-н Павел Цветков – собственик на българската марка очила Kwiat съобщи името на победителя. Носител на „Златна игла“ в същата категория и преподавател в НХА, специалност „Мода“ – г-жа Милка Александрова-Бучи връчи статуетката на Мария Радославова.
Следващият носител на приза бе в категория „Булчинска мода“, а името на победителя – Радослава Лазарова, която вече е трикратна носителка на „Златна игла“, бе обявено от г-н Христо Дурчев – изпълнителен директор на „Балкантел“. „Златната игла“ ѝ бе връчена лично от проф. Любомир Стойков. Дизайнерката на модния бранд „Блинк“ представи сватбена колекция „Еуфория“ за 2023 година. Ексклузивно участие в ревюто имаше лицето на Златна игла 2021 – топмоделът Вероника Стефанова, заедно с нейната прекрасна тригодишна дъщеря Анжи.
Една от новите категории тази година бе „Уникална мода“, в която спечели Ирен Велковски – дизайнер на модния бранд Maison Estrella. Типичното усещане за стила на бранда е остро и изтънчено, съчетано с естествена увереност, внимание към детайлите и невероятен комфорт. Нейното име съобщи г-жа Кристина Патрашкова – коментатор в предаването „На кафе“ по Нова ТВ, главен редактор на в. „Филтър“ и носителка на приза „БГ модна икона“ на Академията за мода. Преди да обяви името на носителя на „Златна игла“ в категория „Уникална мода“, Кристина Патрашкова сподели: „Преди да съобщя името на победителя специално искам да изразя не благодарност, а поздравления към проф. Стойков – мой преподавател от Факултета по журналистика, за това, че толкова дълго време ръководи Академията и връчва тези награди, които са изключително важни за модния бизнес. Мисля, че трябва да се помисли и да се връчи някаква награда, специална „Златна игла“, на проф. Стойков за цялостен принос.“ Трикратната носителка на „Златна игла“ и дизайнер на модна къща „Рошавата гарга“ – Албена Александрова, ѝ връчи статуетката.
В категория „Модна къща на годината – дамска мода“ спечели модният бранд Alessa, със съосновотели Мая Топчиева и Мими Ненкова. Те представиха избрани тоалети, които се открояваха с дизайна на Alessa, който успява да покорява сърцата на безброй красиви дами. Г-жа Ивелина Кунчева – телевизионен водещ в Nova TV и Nova News обяви новия носител на приза в тази категория. Призът им беше предаден от дизайнерката Радостина Илиева – миналогодишният носител на приза.
Приза в категория „Модна къща на годината – мъжка мода“ отиде при Andrews. Модната къща представи колекция Modern Gentlemen, която е израз на отдаденост, страст и доверие. Победителят бе съобщен от г-жа Христина Бобокова – изкуствовед и арт мениджър, а проф. Любомир Стойков лично връчи статуетката в тази категория.
Кулминацията на вечерта беше връчването на приза в категория „Дизайнер на годината“, с който беше награден Стоян Радичев. Дизайнерът представи колекция Infinity, която е посветена на безгранични възможности, на неизчерпаемите източници на творчество и на необятната красота. Проф. Любомир Стойков обяви името на дизайнера за 2022 година, а статуетката беше връчена от Радослава Лазарова – двукратен носител на приза „Златна игла“ и дизайнер на 2021 година.
Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook