Модна къща „Gucci“ е изправена пред много отговорна задача да избере нов топдизайнер. Внезапното напускане на Алесандро Микеле, който беше любимец на Хари Стайлс и Лейди Гага, е предизвикателство за собственика „Kering Group“.

Микеле беше творчески директор на марката седем години. Новината за напускането му идва в навечерието на наситения с продажби празничен сезон. Печалбите на водещата марка съставляват две трети от тези на френската група за луксозни стоки през миналата година.
Преди няколко дни дизайнерът обяви оттеглянето си от поста, той акцентира върху „различните гледни точки, които имаме“. Изпълнителният директор на „Kering“ Франсоа-Анри Пино, който е съпруг на холивудксата актриса Салма Хайек, нарече работата на Алесандро Микеле като творчески директор „велик период в историята на бранда“. Пино не посочи наследник на поста.

Според анализатори напускането на моделиерът, съчетано с липса на нов топдизайнер, поражда вакуум, който марката трябва да запълни бързо.
49-годишният Микеле вдъхна нов живот на марката със своя ексцентричен флуиден стил, популярен сред младите клиенти. Първите хитови продукти бяха кожените мокасини, брандирани с отличителната за „Gucci“ конска трензела, на цена надвишаваща 1000 щатски долара, а тази на чантата „Dionysus“ с верижка и две тигрови глави започваше от 900 долара за минимодел.

Микеле спомогна за увеличаване на печалбите. През годините растежът се забави заради конкурентите от „Dior“ и „Louis Vuitton“. Някои анализатори отдадоха това на умората от дизайнерските стилове на „Gucci“.
Марката бе засегната и от Covod-19 мерките в Китай, където „Gucci“ има широко развита мрежа от магазини. Китай генерира около 35 процента от годишните продажби на бранда.
Драстичните промени може да имат положителен естетически ефект, но той ще бъде видим след година предвид сроковете за проектиране и производство.

Според модните наблюдатели има много потенциални творчески директори, както големи имена, така и сравнително непознати. Един нов творчески директор би могъл да тласне марката в изцяло нова посока. Така направи Демна Гвасалия в „Belenciaga“. Новият топдизайнер би могъл и да надгради вече постигнатото от предшественика си. Това беше подходът на Антъни Вакарело в „Saint Laurent“. Екипът би могъл и да се придържа към статуквото за около година – това беше ходът на „Louis Vuitton“ след смъртта на Върджил Абло, каза Серж Карейра, ръководител на Френската федерация за висша мода FHCM.
Предвид ситуацията и идентичността на марката „Gucci“, една промяна в позиционирането може да означава повече революция, отколкото еволюция, каза Киара Батистини от „JP Morgan Chace“. Според нея това може да доведе до период на относителен упадък – оперативен и финасов.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.
Станете почитатели на Elitno.com във Facebook