Днес изборът на обувки за почивка на морето е наистина огромен – плажни джапанки, чехли и други. Независимо какви са обувките, те трябва да са безопасни и удобни. Не толкова отдавна джапанките се носеха само на басейна или на плажа, но днес тази опция стана търсена във всички ситуации, дори на обществени места. Комфорт и простота – това е точно това, от което се нуждаете в жегата. Но трябва да знаете определени правила, които ще ви помогнат да направите правилния избор.

Преди да пристъпите към избора, трябва да вземете решение за плановете си. Ако имате нужда от обувки, за да ходите на сто или две метра от хотела до плажа, класическите джапанки ще ви се сторят изключително удобни. Това са обувки, състоящи се от подметка и две каишки, които са фиксирани на крака между показалеца и палеца. Джапанките са максимално семпли, доста удобни, непретенциозни. Като цяло идеални за летните жеги.

Но за дълги разходки такива обувки не са подходящи – ортопедите не са доволни от плоска и тънка подметка, която с течение на времето може да причини проблеми с краката. Почитателите на джапанките могат да приемат като компромис обувки с горна част на подметката, която следва формата на крака. Трябва да ги търсите в спортните магазини.

Добър вариант за плажни джапанки са класическите с широк джъмпер над крака. Те са по-удобни за дълги разходки, държат добре на крака. Но в жегата те не винаги са подходящи, кракът се изпотява и леко набъбва – има риск от получаване на мазоли. Сред „класиките“ има и „усъвършенствани“ модели – с ортопедични подметки, предназначени за по-дълги разходки и каменисти или чакълести плажове – ходенето по джапанки дълго време върху такава „текстура“ е наистина удоволствие.

Джапанки върху мокри крака

Върху кожата има защитен мастен слой, който се отмива с вода на плажа. Затова най-лесно се търкат мокрите крака. За дълги разходки по крайбрежието е по-добре да изберете меки, еластични подметки, които лесно се огъват и имат добро омекотяване. Материалът EVA за такива цели е най-подходящ.

Когато избирате плажни джапанки, погледнете местата, където са запоени детайлите – те не трябва да имат белези, издатини и други неравности. Ръбовете трябва да са заоблени и меки. Не трябва да има пукнатини по подметката при сгъване и не трябва да има набръчкана повърхност след разтягане.

Дори и на плажа, искате да изглеждате стилно. Сега има голямо разнообразие от модерни джапанки, които ще допълнят плажната визия. Някои от тях са с допълнителни декорации, за още по-красива визия.

Но, преди да започнете да избирате джапанки за плажа, помислете за вашите лични характеристики. Ако често търкате краката си, тогава внимателно изберете материала, защото в преследването на модата не трябва да забравяте за комфорта. Водещите производители се опитват да направят моделите си възможно най-удобни и подходящи за купувача, въвеждайки нови продукти и интересни технологии.

Когато купувате нови плажни обувки, счупете ги малко у дома. Ако се чувствате неудобно или кракът ви се трие, по-добре сменете чифт, отколкото да си развалите почивката с болка.

Без значение дали купуваме мъжки или дамски джапанки следвайте тези препоръки:
подметките трябва да бъдат направени от каучук или други синтетични материали, които не абсорбират вода;
джапанките трябва да са с неплъзгащи се подметки, за да не се хлъзгат на хлъзгавия под близо до басейна или под душа;
обувките трябва да са леки, удобни и бързо събуващи и обуващи се. Колкото по-леки са те, толкова по-лесни ще бъдат за носене;
за малки деца е желателно да има каишка за петата, за да не пада от крака и да има затворен пръст, за да предпази пръстите от удари;
ако имате нужда от чехли за ежедневни разходки, по-добре е да си купите кожени.
Разгледайте интересните предложения в онлайн магазин за обувки Sisi-bg.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook