В последните години наблюдаваме нарастваща тенденция към селските райони в България. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през 2023 г. 47 196 души са се преместили да живеят на село. Към 31.12.2023 г. в градовете живеят 4 738 461 души, или 73.5 %, а в селата – 1 707 020 души, или 26.5 % от населението на страната.
Една от основните причини хората да изберат живота на село е желанието да бъдат по-близо до природата и да имат по-дълбока връзка със земята.

Животът в града често може да ни накара да забравим за красотата и спокойствието на естествения свят. Преминаването към селския живот позволява на хората да прегърнат простите удоволствия от живота, като например да слушат птича песен сутрин или да гледат звездите през нощта. Това също така дава възможност да станете по-самостоятелни, тъй като можете да отглеждате собствена продукция и да намалите зависимостта си от супермаркетите.

Стресът и забързаното темпо на градския живот могат да бъдат непосилни за някои хора. Избирайки да живеят на село, те търсят по-бавно и по-просто съществуване, където могат да оценят важните неща в живота.

Животът на село предлага по-спокойна среда, в която хората могат да намерят баланс между работата и личния живот. Той насърчава по-тясна общност и взаимодействие със съседите, осигурявайки чувство за принадлежност, което често липсва в градската среда. Освен това, наличието на повече открито пространство позволява на семействата да участват в дейности на открито, като туризъм, колоездене и градинарство, насърчавайки по-здравословен начин на живот.

Пандемията от COVID-19 подчерта значението на устойчивостта и независимостта. Много хора, които са живели в градове, осъзнават, че животът извън тях може да предложи по-голяма безопасност и сигурност.

Освен това селският живот насърчава по-силна имунна система поради излагането на хората на околната среда като слънчева светлина и чист въздух.

В следващите редове ще прочетете какво ни разказаха 6 човека избрали да живеят на село.

Боби и Катето
Ние научихме по трудния начин да ценим свободата. Последната световна пандемия ни затвори в малък апартамент за почти месец и половина. По това време започнахме лека по лека да мечтаем да отидем да живеем на село. Боби е икономист, а аз /Катето/ съм завършил телекомуникации и пощенски съобщения. Запознахме се в София през вече далечната 2013 г.

Защо решихте да отидете да живеете на село?
Решихме го, за да бъдем по-близо до природата и земята. Решихме да започнем да отглеждаме плодове и зеленчуци сами. Искахме да ядем храна от нашите ръце.

Какъв е животът в българските села?
Имаме реален поглед върху две села; няма как да обобщим всички. Избрахме едното, защото имаше много предимства. Намира се близо до среден по големина общински град. Той е на 7 км. В селото ни има 4 магазина за хранителни стоки, железария, домашни потреби, кафене, механа, детска градина, приличен парк, голяма детска площадка. В съседното село, което е на един километър от нас, има лекар, зъболекар и училище. В нашето село покривът на училището е изгорял преди няколко години. Животът е спокоен и без напрежение и стрес.

Има ли трудни моменти?
Навсякъде има. Независимо дали човек живее в град или село, трудностите са различни. При нас косенето на трева и поддържането на двора ни отнема много време, но се справяме.

Кое е най-голямото ви изпитание?
Досега зеленчуковата ни градина. Все още се учим да можем да отглеждаме част от храната си и да не разчитаме на големите вериги. Има и на пазара зеленчуци, но вече искаме да знаем какво има в тях.

Какво ви харесва на село?
Гледката. Виждаме планина, докато бяхме в града виждахме блок. Спокойствието, песента на птиците из двора ни. Тихите вечери навън. Свободата.

Боби и Катето имат канал в YouTube. Ето линк към него:
https://www.youtube.com/@BobiiKateto

Дидо и Кали
Запознахме се на велоразходка до яз. Пожарево пре 2016 г. От септември 2020 г сме семейство, а малко по-късно се роди и мечтата да живеем на село, която не след дълго превърхахме в реалност. Дидо е роден в гр. Попово, Търговище, и е зает в ресторантьорския бранш. Кали е родена в гр. Видин и е университвтски преподавател в столичен университет.

Защо решихте да отидете да живеете на село?
Решихме да живеем на село, защото усетихме нуждата от заземяване – да имаме връзка със земята, да отглеждаме храната си, да се наслаждаваме на птичите песни и да усещаме свободата на това да излезеш на двора и над нас да са само звездите. Да имеме възможността къщата да я направим дом, който да бъде изпълнен с любов и детски смях (когато му дойде времето).

Какъв е животът в българските села?
Ние не можем да дадем обобщен отговор на този въпрос, но животът в нашето село, което е на километри от столицата е динамичен. Има села в България които са с много малко население, но нашето село процъфтява и се развива. В селото има читалище, детска градина, основно училище, лекарски кабинети (2 броя), магазини и дори офиси на куриерски фирми. Не случайно сме избрали селото да е и до големия град, защото ние няма да ставаме по-млади и бихме искали да имаме добро качество на здравни грижи, както и възможност за развитие на бъдещите ни деца.

Има ли трудни моменти?
Разбира се! Но трудните моменти са това, което прави успеха по-сладък! В момента правим дренаж на къщата и как да обясним, че работим наравно с багера. Тук трябва да благодарим и на нашите верни приятели – Миро, Люси, Любо, Петър (или по-известен като Роско), Тахо и още много хора, които по един или друг начин са ни помогнали. С верни приятели трудните моменти лесно се преодоляват.

Какво ви харесва на село?
Всичко! Всяко нещо, което правим ни доставя удоволствие – отглеждането на зеленчуковата ни градина, грижата за пчелите (които са в наследство от родителите на Кали), превръщането на къщата ни в дом. Когато вечер седнем под навеса, уморени с треперещи ръце и се сетим от къде тръгнахме и къде стигнахме, сме много доволни от себе си.

Дидо и Кали имат канал в YouTube. Ето линк към него:
https://www.youtube.com/@didoikali

Халил и Лора
Ние сме Халил и Лора от ИмеНие ХаЛо.

Защо решихте да отидете да живеете на село?
От 5 години живеем на село и отглеждаме чиста храна и свободни деца. Още преди Ковид си мислихме, че ако се случи нещо в града, ще е много по-трудно да оцелеем и почнахме да гледаме на живота на село като хубава алтернатива за спокоен и смислен живот. След като Ковид пандемията настъпи си затвърдихме това, в което вярвахме, защото на нас не ни се отрази по никакъв начин. Халил е имал отдавна мечта да живее на село, а аз (Лора) го последвах с най-голямо удоволствие 🙂

Какъв е животът в българските села?
Животът в Българските села е разнообразен, учи на много труд и търпение, изисква добра организация и адаптивност. Често се случва да спира ток или вода. Хората са малко и не са много отворени към новоселците и към развитие за общото благо.

Има ли трудни моменти?
Можем да кажем, че има много трудни моменти, но се справяме с всичко. Косенето на трева, плевенето, честата липса на ток и вода са едни от големите препятствия. Да отглеждаме всичките си зеленчуци от семе до зрял плод без да използваме модерни химични препарати е голямо предизвикателство, но има върховна наслада, когато постигнем добри резултати. Не беше лесно и с всички ремонти по възстановяване на къщата и да живеем в прахоляк в продължение на 3 години.

Кое е най-голямото ви изпитание?
Най-голямото ни изпитание може би ще си остане опита да си направим сами покрива с помощта на 1 приятел. В крайна сметка бригада довърши за 3 дни проекта, който на нас ни отне повече от 3 седмици.

Какво ви харесва на село?
Спокойствие, тишина, изобилие от плодове и зеленчуци, живот сред природата, децата ни, които живеят свободно на чист въздух. Най-големият плюс за нас е, че научихме изключително много нови умения и използваме ръцете си постоянно, за да творим, майсторим и градим!
Животът има смисъл, когато е споделен и пълен с ценности!

Халил и Лора имат канал в YouTube. Ето линк към него:
https://www.youtube.com/@imeniehalo

Изборът да се преместиш на село е лично решение, което може да доведе до дълбоки промени в начина на живот. Привличането на хармония, устойчивост и връзка с природата кара все повече българи да търсят утеха в провинцията. Докато предизвикателствата съществуват, като липса на инфраструктура и обществени услуги, предимствата на селския живот, като близост до природата, по-бавни темпове и повишена устойчивост, правят този избор привлекателен за мнозина.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook