Гъбичките по ноктите, известни още като онихомикоза, са често срещано състояние, което засяга както мъже, така и жени. Това е инфекция, причинена от дерматофити, дрожди или плесени, които се развиват в топлата, влажна среда на нокътя. Ако не се лекува правилно, гъбичките по ноктите могат да доведат до обезобразяване и дори болка в засегнатия нокът. Тази статия има за цел да предостави задълбочено разбиране на гъбичките по ноктите, техните причини и най-ефективните лечения, достъпни днес.

Причини за гъбички по ноктите
1. Дерматофитни гъбички: Тези гъбички са отговорни за повечето случаи на гъбички по ноктите. Те виреят в топла и влажна среда, като например вътре в обувка или чорап.

2. Гъбички Candida: Въпреки че обикновено се свързват с вагинални и орални инфекции, гъбичките Candida също могат да причинят гъбички по ноктите при хора с отслабена имунна система или такива, които имат продължително излагане на влага.

3. Плесенни гъбички: Някои видове плесенни гъбички също могат да доведат до гъбички по ноктите, особено ако човек е изложен на тях в затворени пространства с лоша вентилация, като фитнес зали или обществени душове.

Рискови фактори
1. Предразположение към влажна кожа: Хората, чиято кожа е склонна да задържа влага, като тези, които имат мазоли или прекомерно изпотяване на краката, са по-склонни да развият гъбички по ноктите.

2. Слаба имунна система: Имуннокомпрометираните лица, като тези с ХИВ/СПИН, диабет или рак, са по-податливи на гъбични инфекции.

3. Възраст: Гъбичките по ноктите са по-чести при възрастни хора поради намалената циркулация в краката им и други здравословни проблеми, които могат да допринесат за развитието на инфекцията.

4. Тесни обувки: Носенето на тесни обувки или чорапи може да доведе до повишено изпотяване и влажност, създавайки идеална среда за растеж на гъбички.

5. Обществени душове и басейни: Споделянето на общи съоръжения, като съблекални или плувни басейни, увеличава риска от излагане на гъбички, които виреят във влажни среди.

Симптоми на гъбички по ноктите
Основният симптом на гъбички по ноктите е промяна в цвета, текстурата или външния вид на нокътя. Други симптоми включват:
1. Пожълтяване или побеляване на нокътя

2. Загъване или удебеляване на нокътя

3. Ронлива или чуплива нокътна плоча

4. Болка в засегнатия пръст

5. Сърбеж около нокътя

Диагностициране на гъбички по ноктите
Ако подозирате, че имате гъбички по ноктите, важно е да посетите дерматолог за точна диагноза и лечение. Дерматологът ще извърши физически преглед на ноктите ви и може да вземе проба от засегнатата област за микроскопски анализ или култура, за да идентифицира вида на гъбата, причиняваща инфекцията.

Лечение на гъбички по ноктите
Лечението на гъбички по ноктите зависи от тежестта на инфекцията и цялостното здраве на индивида. Някои от обичайните лечения включват:
1. Лекарства без рецепта: Локалните лекарства без рецепта, като кремове, гелове или лакове, често са първата линия на лечение за леки до умерени случаи на гъбички по ноктите. Тези продукти съдържат активни съставки като клотримазол, миконазол или тербинафин, които помагат за унищожаване на гъбичките.

2. Перорални противогъбични лекарства: В по-тежки случаи или когато локалното лечение не е ефективно, дерматологът може да предпише перорални противогъбични лекарства, като флуконазол, итраконазол или гризеофулвин. Тези лекарства трябва да се приемат според указанията на лекаря за оптимални резултати.

3. Лазерна терапия: За пациенти, които не желаят да приемат лекарства или имат определени здравословни състояния, които ограничават възможностите им за лечение, лазерната терапия може да бъде алтернатива. Процедурите с лазерна терапия убиват гъбичките чрез насочване към пигмента в заразената нокътна плочка.

4. Хирургично отстраняване: В някои случаи може да се наложи хирургично отстраняване на целия нокът или само поразената част от него. Тази процедура се извършва под местна упойка и може да изисква допълнителни лечения след това, за да се предотврати повторно заразяване.

Превенция на гъбички по ноктите
Най-добрият начин да предотвратите гъбички по ноктите е да поддържате краката си сухи и чисти, особено между пръстите на краката. Ето няколко съвета за предотвратяване на гъбички по ноктите:
1. Поддържайте краката си чисти и сухи, особено между пръстите на краката.
2. Носете памучни чорапи и обувки, направени от естествени материали, които позволяват на краката да дишат.
3. Избягвайте да споделяте лични предмети като кърпи, чорапи или обувки с други.
4. Редовно инспектирайте ноктите си за признаци на инфекция и незабавно се консултирайте с дерматолог, ако забележите някакви промени.
5. Използвайте противогъбични спрейове или пудри, особено ако сте склонни да се потите обилно.

Гъбичките по ноктите могат да бъдат неприятно и упорито състояние, но с правилната диагноза, лечение и превантивни мерки е възможно да се контролира и в много случаи напълно да се елиминира. Ако подозирате, че имате гъбички по ноктите, важно е да потърсите помощ от дерматолог, който може да препоръча най-подходящия план за лечение въз основа на индивидуалните ви нужди и цялостно здраве.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook