Младежи от различни населени места ще се образоват по теми, свързани с климатичното равновесие и ще създадат собствени визуални есета на тема климатични промени и екология в рамките на дискусионни панели и практически работилници.

Филмови прожекции, кино дебати, практически работилници за разказване на истории, за видеозаснемане и монтаж и още игри, театрални постановки и майсторски класове са част от предложенията в програмата, в която ще се включат над 500 български ученици на възраст между 13 и 18 години, благодарение на новата инициатива “Научи, разкажи, заснеми! Климатът и екологията се срещат с изкуството”, подкрепена от европейската мрежа на културните институти.

Целите на инициативата са екообразование и окуражаване на младите хора от различни точки на страната да използват аудиовизуалните медии за отправяне на послания, заемайки активна гражданска позиция и представяйки вдъхновяващ пример от своя регион.

Проектът “Научи, разкажи, заснеми!” ще се проведе във Видин, Троян и с. Кърпачево и ще протече на три етапа във всяко населено място, уточняват координаторите Еви Карагеоргу и Ралица Асенова, добре познати у нас с киноинициативите си за младежи “Срещи на младото европейско кино”, “Кино в училище” и др.

През първия етап (15 – 29 май) на “Научи, разкажи, заснеми”, на младежите от с. Кърпачево (15-16 май), Видин (27-28 май) и Троян (28-29 май) ще бъдат представени прожекции на две късометражни програми от филми с въздействащи социални и обществени послания. Те ще въведат учениците в темите за опазването на околната среда и изменението на климата, ще им представят съвременен и творчески прочит на значението им. Всяка програма ще бъде последвана от дискусия и семинар със специален гост, свързани с филмите. Те ще дадат възможност на младите участници да се запознаят по-задълбочено с темите и да ги свържат с тяхното населено място.

Сред избраните заглавия, които ще бъдат част от проекта са “Flores” (Цветя) на португалския режисьор Жорже Жакоме, филм за инвазията на едно… цвете! Хортензии завладяват португалски острови и принуждават изселването на населението. И още: “Пътят винаги е различен” (Австрия) на известния документалист Оливер Реслер, който заснема филм за окупацията на една гора от хора, които искат да спрат нейното обезлесяване от енергийна компания.

В програмата попада и “Аз съм Грета” (Швеция/Германия/Великобритания): историята на една от най-известните активистки, бореща се за политически промени в името на планетата ни. И още: “Когато доматите срещнаха Вагнер” (Гърция, реж. Мариана Економу) – история за възрастни хора в Гърция, които искат да станат част от световната икономика с тяхното производство на био домати; “Синият тигър” (Чехия, реж. Петър Укропец), който споделя историята на момиче, което иска да спаси ботаническата градина в града, в който живее. В програмата са включени още документални, експериментални и анимационни филми от Унгария, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Италия, Германия.

След прожекциите и дискусиите, учениците ще имат възможност сами да влязат в ролята на творци. През лятната ваканция са предвидени специални младежки кинолагери, както следва в Троян (1-5 юли), с. Кърпачево (8-12 юли) и Видин (19-23 август). В рамките на пет дни ще бъдат проведени практически работилници за създаване на оригинални истории и заснемането им в кратко визуално есе върху избрана екологична тема, свързана с района или населеното място. Гост-ментори ще бъдат кинорежисьорката Слава Дойчева, театралният режисьор, актьор и провеждащ уъркшопи Димитър Узунов и още Даниел Симеонов и Мария Дачева, експерти в програма “Кино в училище” на Арте Урбана Колектив.

Големият финал на “Научи, разкажи, заснеми!” ще се състои тази есен в трите населени места и ще представлява цял ден, посветен на опазването на околната среда. Програмата ще включва специални събития за деца, представяне на кратките филми, заснети от учениците в рамките на проекта, прожекция на филм с последваща дискусия или майсторски клас на неговия режисьор, артистични лекции и театрални постановки на научна тема. Очаквайте подробности!

Партньори на проекта “Научи, разкажи, заснеми”:
Британски съвет в България, Гьоте-институт, Институт Сервантес-София, Италиански културен институт, Посолство на Австрия, Посолство на Гърция, Посолство на Словения, Полски институт, Португалски културен и езиков център „Камойш София“, Унгарски културен институт, Френски институт, Чешки център София, Бюро на Европейския парламент в България, Община Видин, Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ гр. Видин, СУ „Св. Климент Охридски“ гр. Троян, Народно читалище Наука-1870 г., Троян, Сдружение “Деветашко плато”, Областна управа Ловеч.

За Сдружение „Арте Урбана Колектив“:
Сдружение „Арте Урбана Колектив“ е артистичен колектив, създаден през 2016 г. от Ралица Асенова и Димитър Узунов, към които по-късно се присъединяват множество артисти и културни мениджъри. Сдружението организира различни културни събития като фестивали, театрални постановки, работилници, майсторски класове и други образователни форуми в България. То има за цел да създаде международна артистична и културна динамика в страната.
Като част от програмата си, Арте Урбана Колектив провежда три големи годишни събития: „Срещи на младото европейско кино“, фестивал, посветен на младата публика, „Театър на чудесата“ / Theatre of Wonder, фестивал за изкуство и наука и Summer Scriptwriting Base, творческа резиденция за артисти и създатели на креативно съдържание от цял свят, която се провежда в различни малки населени места в България.

Арте Урбана Колектив е партньор на многобройни европейски проекти като CURIOUS (свързващ театър и наука), WOMED (платформа за жени професионалисти в областта на киното), CinEd – Европейско кинообразование за деца и младежи, Le Cinéma, cent ans de jeunesse / Киното, сто години младост (програма за творчески киноателиета за деца и младежи), Short Cut – Млади режисьори снимат града си, RE – IMAGINE (изпълнителски изкуства и екологични въпроси) и др.

Сдружението е подкрепено от важни български и европейски институции като програмите Творческа Европа / МЕДИА и Еразъм на Европейския съюз, Столична община, Национален фонд „Култура“, Министерство на културата в България, Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и др.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook