Пепино, малък вечнозелен плодов дървесен храст от семейството на нощниците, е наричан още „мангова краставица“ или „пъпешова круша“. Той е популярен в екзотичните кухни поради своя вкус, който прилича на съчетание от пъпеш и круша. Въпреки че всеки сорт може да е уникален, пепино е многогодишно растение, което се отглежда както в оранжерии, така и като екзотично стайно растение. Въпреки че не е толкова разпространен в нашите ширини, той привлича все повече внимание и популярност с всеки изминал ден.

Произходът на пепино е от Южна Америка, но днес този вкусен плод най-често се отглежда в Нова Зеландия, Перу и Чили. Външно пепино наподобява няколко култури: стъблото му е подобно на патладжан, листата са сходни на тези на чушките, а цветовете му приличат на картофени съцветия. Плодовете на пепино са разнообразни по форма – могат да бъдат кръгли, продълговати или дори крушовидни, а зрелите плодове са кремави или лимонено-жълти, с някои сортове, които имат лилави ивици или петна по кората си. Пулпата на пепино може да бъде безцветна или бледо-жълта и е кисело-сладка на вкус, близка до вкуса на пъпеш. Теглото на пепино обикновено се движи между 200 и 750 грама.

Пепино не само е вкусен, но и освежаващ, тъй като съдържа 92% вода. Само 100 грама плод носи на човешкото тяло около 80 калории, без протеини и мазнини. Съдържанието на въглехидрати е незначително – около 7%. Въпреки това, този екзотичен плод съдържа в себе си богатство от полезни вещества: каротин, пектин, органични киселини, включително аскорбинова (витамин C), фибри, желязо, витамини К, РР, А, В1 и В2.

Благодарение на тази уникална комбинация от хранителни вещества, редовната консумация на пепино е свързана с редица здравословни ползи. Той помага за почистване на кръвоносните съдове от холестерол, поддържа еластичността и младостта на кожата, укрепва костите и предпазва от оксидативен стрес. Фибрите, които се намират в плодовете на пепино, помагат за намаляване на нивата на холестерола в организма, както и за подобряване на храносмилането.

Съчетавайки уникалния си вкус със здравословните си ползи, пепино е перфектният избор за освежаваща и хранителна наслада през летните месеци.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook