Сигурно сте чували за нея във викингски саги, средновековни хроники и истории за дръзки пирати. Медовината (англ. – mead) е легендарно алкохолно питие, приготвено от чист пчелен мед по различни мистични рецепти. Вероятно някои от вас вече са се насладили на отличните вкусови качества на тази старинна отвара, носеща удоволствие не само с неповторимия си аромат, но и с атмосферата, която създава чашата хубава медовина.

Отново подобно на бирата и виното, медовината бива различни видове и ние от „Абордаж“ се стараем да предлагаме много от тях. Поради наличието на разнообразни рецепти и вариации на технологията на приготвяне, крайният резултат може да бъде от много сладко питие, подобно на тежък ликьор, до сухо „медено вино“. Разбира се, медът е силно определящ за крайния вкус на медовината. Освен него значение имат и различните билкови или плодови добавки – горски плодове, малини, мащерка, карамфил, кардамон и др. Списъкът с подправки е ограничен само от въображението на медоварите, а те не страдат от липса на такова – също като любителите на медовината.

Ключово значение при приготвяне на медовината, освен меда и чистата вода, имат и нашите микроскопични приятели, добре познати на пивоварите – дрождите. Тези едноклетъчни гъби са истински магьосници. Могат да превръщат захарите в алкохол и това е добре известно на човечеството още от Древността. На тази „магия“ дължим всички алкохолни напитки.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook