Между 17 и 18 февруари винопроизводителите в долината на река Струма отново ще отворят вратите на своите изби за обичайните си посетители, по случай празника на лозарите и винарите – Свети Трифон Зарезан. Този годишен ритуал, който се провежда от много години, има за цел да популяризира региона и неговите винопроизводители. Всички изби в областта се обединяват в тази инициатива, предоставяйки на посетителите уникална възможност да се потопят в света на виното и локалната култура.

„Това е събитие, което стартира преди много години, с цел популяризиране на района и избите. Всички изби в района се обединихме и решихме да правим такъв дълъг уикенд и отворени врати,“ казва Мария Стойкова от винарска изба „Златен Рожен“.

В рамките на Дните на отворените врати, всеки посетител може да се наслади на свободен достъп до всяка изба, където се предлага безплатна дегустация на вина и разнообразна програма. Обикновено това включва фолклорни представления, специално подготвени за този празник.

„В рамите на събитието, всяка изба прави водосвет и зарязване на лозята,“ добавя Стойкова. Този обичай е символ на благослов и плодородие за идващата винена година.

Стойкова обяснява, че по време на Дните на отворените врати, освен дегустацията на вино, гостите могат да опитат и различни местни или млечни продукти от производители от района. Това допълнително обогатява преживяването и предоставя възможност за наслаждаване на разнообразната кулинарна традиция на местната общност.

„Получава се едно много добро събитие, което вече натрупа популярност и имаме много редовни клиенти от цяла България. Този уикенд е чудесен начин да се насладите на прекрасната атмосфера на долината на Струма и да откриете богатството на винения туризъм в този район,“ заключва Мария Стойкова.

Така, с весело настроение и капка добро вино, Дните на отворените врати в долината на Струма предоставят несравнима възможност за запознаване с българската винена традиция и гостоприемство.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook