Летейки през небето много по-бързо, отколкото някога сме пътували на сушата, противопоставяйки се на основните си човешки инстинкти, както и на законите на гравитацията, нашият все още сравнително скорошен усет за летене е меко казано любопитен феномен. Повечето от нас са пътували със самолет поне веднъж и обикновено приемаме, че тези летателни съоръжения просто ни отвеждат от точка А до точка Б.

Но зад кулисите се случват доста неща. Ето няколко любопитни факта, подбрани от Airtickets.bg за овладяването на небето от страна на човечеството…

Знаете ли, че….

1. Пилотите трябва да ядат различни ястия

Малко вероятно е, но все пак възможно храната в самолетите да бъде замърсена или да доведе до натравяне на екипажа, това означава, че пилотската кабина може да загуби и двамата си пилоти наведнъж. Поради тази причина почти всички авиокомпании насърчават пилотите да не ядат едни и същи неща. Обикновено единият се храни с храна от бизнес класа, докато другият може да се задоволи с второкласната.

2. Има ли причина храната на авиокомпаниите да има лош вкус?
Науката може да има някои отговори, тъй като промените във въздушното налягане и влажността могат да притъпят сетивата ни за вкус и мирис, така че храната наистина да изглежда по-лоша на голяма надморска височина.

3. Какво вещество оставят следите от самолетите в небето?
В мрежата се въртят много странни теории, като някои хора са убедени, че кондензационните линии оставени от самолетите, съдържат зловещи биологични агенти. Можем само да си представим тяхното разочарование, защото дирите в небето са почти изцяло водна пара.

4. Самолетите са проектирани да се справят, ако бъдат ударени от мълния!

Като се има предвид, че Емпайър Стейт Билдинг е удрян от мълния приблизително 25 пъти годишно, не е изненада, че гигантските метални джетове трябва да носят няколко болта, докато летят на 30 000 фута. Съвременните самолети са проектирани да разпространяват електрически токове през фюзелажа и да ги насочват през опашката, заобикаляйки изцяло вътрешността на самолета. Последният голям инцидент се е случил през 1967 г., когато заблуден удар причинява експлозия на резервоара за гориво на лошо проектиран самолет.

5. Повечето хора по света никога не са стъпвали на самолет

Едно проучване от 2020 г. установи, че само 11% от световното население е било във въздуха през 2018 г., а елитният 1% от често пътуващите допринасят за повече от половината въглеродни емисии на авиацията.

6. Кой е най-бързият самолет

През 1964 г. американският шпионски самолет Lockheed SR-71 Blackbird се движи с около 2100 мили в час, поставяйки световен рекорд за реактивен самолет, който стои и до днес. Това е повече от три пъти скоростта на звука и около 75 пъти по-висока от максималната скорост на Юсейн Болт.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook