Сините сливи, със своя богат вкус и аромат, са не само вкусен десерт, но и истинска съкровищница на полезни вещества. Тези малки и синкави плодове са изпълнени с витамини и минерали, които направо подкрепят нашето здраве.

Сушените сини сливи са наистина природен мултивитамин. Те съдържат витамини B1, B2, PP, C, провитамин A, както и цял букет от минерали – натрий, калий, магнезий, фосфор и желязо. Този уникален състав ги прави отличен избор за подпомагане на общото здраве.

Всички знаем, че сините сливи могат да се консумират по множество начини – свежи, на сладко, конфитюр, компот, и сушени. И ако се колебаете дали сушените сливи са толкова полезни, отговорът е категорично „да“. Изсушените сливи запазват своя състав на полезни вещества, с допълнителното предимство, че са по-богати на захари и органични киселини.

Въпреки по-високата им енергийна стойност – 264 калории в 100 грама, сушените сини сливи са истинска сила на природата. Те предоставят изобилие от витамини и минерали, които са от съществено значение за нашето добро самочувствие.

Сушените плодове имат широк спектър от приложения в диетотерапията. Те подпомагат подобряването на апетита и храносмилането, увеличават калоричността на храната и доставят витамини през студените месеци. Пресни и сушени плодове и листа се използват като лекарствена суровина.

Сините сливи се препоръчват при хроничен запек и проявяват слабителен ефект при консумация на 10-20 сухи сливи преди сън. Механичната стимулация на перисталтиката и химическото дразнене на червата ги правят ефективно средство за поддържане на храносмилането.

Плодчетата са благоприятни и при хипертонична болест и бъбречни патологии. Високото съдържание на калий подпомага извеждането на готварската сол и вода от организма. Сушените сливи са също мощно средство против склероза и могат да помогнат при заболявания на черния дроб, бъбреците и сърцето, като изкарват излишък от холестерол.

Сушените сини сливи не само въздействат благоприятно върху вкусовите ни рецептори, но и предоставят на организма ни цялостна гама от полезни съставки. Така че, следващият път когато се наслаждавате на този вкусен плод, помислете за всички блага, които вие и вашият организъм извличате от този природен дар.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook