От векове липовият чай се използва в народната медицина за успокояване и облекчаване на тревожността. Съединения в липата регулират нервната система, помагат при депресия и имат седативни свойства. Всичко това в комбинация ни осигурява дълбок и спокоен сън, въпреки стреса, с който живеем ежедневно.
Огромен брой хора страдат от хронични възпаления, без дори да подозират за тях. А най-сериозните последствия от тях са развитието на диабет тип 2 или рак. Антиоксидантите са тези, които ни помагат в борбата с възпалителните процеси в тялото.

Липата, която се среща в нашата страна, е от вида сребриста липа. Тя съдържа най-големи количества тилирозид – антиоксидант, който се намира в цветове на дървото. Той унищожава свободните радикали, които са основните причинители на увреждания в тялото.

Кемпферол е друг антиоксидант, борещ с възпаленията, а някои проучвания твърдят, че е възможно да действа положително в борбата с раковите образувания. Ако страдаме от главоболие или друга сравнително лека болка, то може да си помогнем с чай от липа.

Консумацията на липовата напитка намалява болките в ставите и възпаленията в тях, така че се препоръчва, ако страдаме от артрит. Но е важно да вземем предвид, че положителните ефекти се усещат след продължително и редовно консумиране на напитката.

В липовия чай се съдържат съединения, които помагат при простудни заболявания. Цветчетата са одобрени в Германия като лечебно средство срещу грип и настинка. Неговата способност е да насърчава здравословното изпотяване, като по този начин понижава температурата и помага на тялото да се освободи от токсините.
Също стимулира отхрачването, облекчава кашлицата и подсилва имунната система да се бори с инфекцията. Благоприятното въздействие върху белите дробове е препоръчително и при астматици, освен ако не страдат от алергии към липа.

Високото кръвно налягане засяга огромен процент от човечеството. Разбира се, чаят сам по себе си не може да замени лекарствата, но може да го включим като допълнителна терапия срещу високо кръвно. В народната медицина чай от липа се е препоръчвал точно при хипертония.

Полезните свойства се дължат на антиоксидантните съединения тилирозид и рутизид. В напитката се открива също хлорогенова киселина, която има способността да поддържа кръвното под контрол.

Топлата напитка успокоява храносмилането и стимулира работата на червата. Има диуретичен ефект, който помага за изхвърлянето на течности от организма, като помага и срещу подуване. Подобрявайки работата на стомашно-чревния тракт се облекчават симптоми като тежест и газове.

Успокояващото и релаксиращо действие на липовия чай го прави подходящ при сутрешно гадене или болезнена менструация. Парните бани с чай от липа не само могат да ни помогнат да прочистим дихателните пътища, но и са от полза за кожата. Топлината кара порите да се отворят, изчиствайки ги от замърсяванията. Подобни терапии са много подходящи при суха и напукана кожа.

Липовият чай не просто е напитка – той е билка, която предоставя на тялото и ума ни нещо повече от момент на удоволствие. Той е ключът към здраве и релаксация, предоставяйки ни необходимата подкрепа в ежедневната борба със стреса и възпаленията. Сега, когато знаем колко благоприятен може да бъде липовият чай за нашето благосъстояние, нека си го включим редовно в режима си и се наслаждаваме на всички негови благоприятни влияния върху нашето здраве.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook