В този коледен сезон, жителите и посетителите на Букурещ бяха зарадвани от една невероятно сладка изненада – миниатюрен град, изцяло направен от джинджифилови меденки. Тази вкусна инсталация беше разположена в един от големите търговски центрове на румънската столица и съчетаваше в себе си традицията на приготвяне на меденки с коледната магия.

Идеята за този сладък град възникна от вдъхновението, което Берген в Норвегия предоставя със своя най-голям в света град от джинджифилови сладки, създаден всеки декември от 1991 година насам. Подобно на този в Берген, миниатюрният град в Букурещ включваше къщи, блокове, общински сгради, училище, полицейски участък, въртележка, виенско колело, пързалка, шейна и дори пощенска кутия за писма до Дядо Коледа.

Този уникален проект не само зарадва окото със своята красота, но и предостави възможност за образователен опит. Интерактивната изложба, която беше част от инсталацията, разказваше за историята на меденките и тяхната традиция, която се проследява хиляди години назад.

Според информацията в изложбата, рецептите за меденки са съществували още в античността и произхождат от Египет и Гърция. „The Gingerbread Book“ на Стивън Стелингверф обяснява, че джинджифиловият хляб и особено пикантният джинджифил са били внесени в Западна Европа през XI век от кръстоносците, завръщащи се от своите пътувания. До XVI век меденките вече се продават извън манастирите, в аптеките, на пазарите и в пекарните.

Първоначално формите на меденките символизираха различни послания – сърцата представляваха любов, прасенцата – богатство и благосъстояние, а ангелчетата – доброта. Но с популяризирането на джинджифиловите човечета, подарявани от английската кралица Елизабет I на своите гости, както и чрез приказката за Хензел и Гретел от братя Грим, меденките станаха истински символ на коледния сезон.

Днес джинджифиловите сладки се предлагат в различни форми и размери по време на коледните базари в различни европейски градове, като създават магия и уют в сърцата на хората. Миниатюрният град в Букурещ е само още едно вълшебство, което ни напомня за традициите, които свързват хората през коледните празници, и за вкуса на радостта, който можем да открием в сладкия свят на джинджифиловите меденки.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook