Броколите, вид карфиол, са не само вкусен допълнителен акцент към нашата диета, но и истинска съкровищница от хранителни вещества и благоприятни въздействия върху организма. За разлика от карфиола, броколите са едногодишно растение, което се отличава с по-богато съдържание на витамини и минерали.

Броколите са истинска бомба от витамини и минерали. Съдържат витамини А, Е, С, витамини от групата В, РР, калций, калий, желязо, фосфор, натрий, магнезий, манган, мед, йод, бор и хром. Този зеленчук предлага и белтъчини и въглехидрати, като в същото време съдържа каротин, който липсва в карфиола.

Белтъчините в броколите не само предоставят необходимите аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм, но и предпазват от развитието на болести, включително атеросклероза. Високото съдържание на витамин С придава на броколите силно антиоксидантно свойство, което е от съществено значение за защитата на организма от свободни радикали.

Калият в броколите регулира нивата на вода и соли в организма, докато калцият и фосфорът поддържат здравето на костите и мозъчните тъкани. Медта, кобалтът и желязото подобряват кръвта и поддържат здравината на тъканите, предотвратявайки появата на целулит.

Броколите поддържат щитовидната жлеза благодарение на йода, предотвратяват развитието на атеросклероза, подобряват работата на сърцето и дори намаляват стареенето на организма. Те също са ефективни при лечение на катаракта и са препоръчителни за възстановителни диети, особено след инфекциозни заболявания или при проблеми с черния дроб и язва на стомаха.

Броколите съдържат сулфорафан, вещество с висока противоракова активност, което влияе на рака на млечната жлеза и простатата. Редовното консумиране на броколи може да предотврати разрастването на раковите заболявания, подпомагайки имунната система в борбата с раковите клетки. Други вещества като индол-3-карбин и синегрин, съдържащи се в зеленчука, допълнително активизират имунната система.

Броколите не само подобряват апетита и храносмилането, но и стимулират работата на жлъчката, спомагат за растежа и развитието на организма, имат положително въздействие върху кожата и предпазват от инсулт, инфаркт и рак.

Броколите са неизменна част от здравословната диета и представляват несравним източник на хранителни вещества, които подпомагат организма в неговата борба с болести и стареене. Редовното им консумиране е не само вкусно, но и ефективно средство за поддържане на оптималното здраве.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook