В света на хранителната индустрия, специалистите използват наука и иновации, за да търсят начини за създаване на растителни млечни и яйчени продукти, които се доближават до текстурата, вкуса и хранителните качества на техните животински еквиваленти. Важно е тези продукти да бъдат произведени без вредния въглероден отпечатък, свързан със заводопашниците и животновъдството. В последните години, лабораториите на Standing Ovation станаха пионери в областта на прецизната ферментация, като разработиха начини за производство на растителни млечни и яйчени продукти, които нямат нужда от използването на животни.

Основната идея на процеса е вкарването на гени на крава, които кодират за казеин – основния протеин в млякото, в микроорганизми като дрожи, гъбички и бактерии. Тези микроорганизми се „отглеждат“ в специални стъкленици и след това се прехвърлят във ферментатори, където се размножават и се комбинират с вода, сол, азот и захар. Процесът е високо контролиран и позволява на учените да манипулират състава на крайния продукт.

Интересен факт е, че от малка 30-милилитрова колба, компанията може да произведе целия литър продукт за само 24 часа. Този метод на производство има значително по-ниски въглеродни следи в сравнение с животинското стопанство.

След като микроорганизмите са размножени и процесът е завършен, продуктът се подлага на филтрация, центрофугация и обеззаразяване. Този процес осигурява, че началните генномодифицирани микроорганизми са извадени и продуктът става безопасен за консумация. Продуктът се превръща в бял прах, който компанията планира да доставя на производители в 25-килограмови торби. По-нататък, производителите имат възможност да го превърнат в различни млечни продукти като камамбер, кашкавал, сирене за мазане или сладолед и да възстановят неговата твърдост, текстура или масленост.

Този тип продукти са по-близки до еквивалентите си от животински произход, в сравнение с веганските заместители, направени от кокосово масло или кашу. Ромен Шайо, съосновател на Standing Ovation, подчертава важността на този научен напредък.
Въпреки че продуктите, разработени по този начин, не са предназначени за хора с алергии към млечни протеини, те са отлична новина за тези с непоносимост към лактозата, които искат да се насладят на вкуса на сирене и яйца без проблеми.
Интересен аспект на този процес е, че началният материал може д
а включва ДНК на различни животни, включително крави, овце, биволици и дори китове. Това дава възможност за създаване на разнообразни продукти, които да отговарят на вкусовите предпочитания на различни потребители.

Ферментацията, която се използва в този процес, е метод, който е известен и използван в хранителната индустрия в продължение на векове. Тя се използва, например, за превръщане на житото в хляб или на гроздето във вино. Прецизната ферментация обаче въвежда нови техники, които могат да бъдат използвани, за да се насочи микроорганизмите към производството на специфични протеини и ензими.

Едно от ключовите предимства на този метод е, че в противоположност на месото, получено от клетъчни култури, прецизната ферментация не използва животински клетки. Това го прави по-етична алтернатива за хранене и има потенциал да намали зависимостта ни от животинското стопанство и да намали вредния въглероден отпечатък, свързан с него.

Секторът, свързан с производството на растителни млечни и яйчени продукти, се развива бързо и привлича вниманието на потребителите. През последните години компании като Standing Ovation са се наредили сред лидерите в тази област. В Съединените щати, Германия и Израел също има сходни компании, които работят по създаването на растителни алтернативи на млечните и яйчените продукти. Френските стартъпи от Standing Ovation имат амбицията да разпространяват своите продукти и в Европейския съюз, въпреки продължителните процедури за одобрение на „нови храни“ в рамките на ЕС.

Използвайки научни постижения и иновации, специалистите на Standing Ovation и подобни компании създават вълнуващи перспективи за бъдещето на хранителната индустрия. Тяхната работа не само предлага вкусни и хранителни алтернативи на животинските продукти, но и допринася за устойчиво развитие и намаляване на негативните екологични последици, свързани с животновъдството.
Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook