Втората поредна порция разкопки на късноантичната и средновековна крепост край село Храстово, Крумовград, започнаха през тази календарна година. Ръководител на проучванията е доц. д-р Деян Рабовянов от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките (БАН). Този път, разликата е, че средствата за провеждането на разкопките са осигурени чрез проект, спечелен пред Министерството на културата.

В рамките на новите проучвания, които започнаха през последните дни и ще продължат в следващите седмици, усилията на археологическия екип са насочени към редица обекти в крепостта. Летните разкопки през предходната година основно бяха фокусирани върху Източната част на крепостта и включваха разкриването на открито обгоряло жилище, некропол, и мястото, където се предполага, че е имало църква. Доц. д-р Рабовянов поясни: „Ще направим едно разширение, за да се опитаме и да сме сигурни, че това, което откриваме е именно църквата.“

Въпреки че разкопките са още в началната си фаза, археолозите вече са направили някои важни открития. Сред тях се откриват пластина от кавалерийска броня и сребърна монета, наричана „турнезе,“ които се датират от периода на завладяването на крепостта. Това свидетелства за важната роля, която тази крепост е играла в историческия контекст на Родопите.

През летните разкопки от предишната година, почти изцяло е разкрита Източната зона на крепостта, включително и така наречената „главна кула.“ Тогава започна и процесът на консервация на крепостните съоръжения, който археолозите се надяват да довършат, за да запазят в добро състояние този исторически обект.

Разкопките през летните месеци на миналата година изгрешиха драматични събития от миналото на крепостта. Те подчертаха, че крепостта приключва съществуването си по времето на османското нашествие в Родопите през периода между 1360 г. и 1370 г. Тогава тя бе атакувана, превзета, опожарена и изоставена, като така завършила своята историческа роля.

Историческият и археологически обект край село Храстово продължава да разкрива своите тайни и да ни запознава с миналото на региона. Разкопките продължават, и със сигурност ще бъдем свидетели на още много интересни открития и исторически находки, които ще обогатят познанията ни за българската история.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook