Същността на сушените плодове като лечебни средства се проследява още в древността, когато те са били ценени и използвани от различни древни цивилизации и култури. Най-старите записи за тяхното използване за медицински цели се откриват в древната индийска медицина – аюрведа. Сушените плодове са били ценени за техните свойства да стимулират енергията, подобрят нервната система и храносмилането, и дори за облекчаване на главоболие, причинено от стрес, както и за лечение на разнообразни заболявания.

Един от ключовите аргументи за включването на сушени плодове в нашия хранителен режим е тяхното богато съдържание на диетични фибри, витамини, минерали, фитонутриенти и микроелементи. Тези хранителни вещества имат множество положителни ефекти върху нашето здраве.

Сушените плодове са известни със своето разхлабително действие, което помага за регулиране на храносмилането и поддържане на здрави черва. Освен това те се свързват с намаляване на серумния холестерол и риска от сърдечносъдови заболявания, както и с подпомагането на здравословната костна система и дори предпазване от определени видове рак.

Този невероятен принос за костното здраве е свързан с богатото съдържание на фенолни съединения (като фенолни киселини и лигнани) в сушените плодове. Тези съединения стимулират образуването на костна тъкан и подпомагат дейността на остеобластите. Например, сушените смокини съдържат повече калций в сравнение със същото количество прясно мляко.

Сушените плодове също могат да бъдат отличен източник на витамин В12, който е необходим за нормалното функциониране на организма ни. Този витамин се образува от бактерии, които обитават органични почви и се намират в растения и дървета, отглеждани в такива почви.

Важно е обаче да се обърне внимание на качеството на сушените плодове, които консумираме. Много пъти производителите добавят различни вредни вещества след или по време на процеса на сушене, които обаче не се изписват на етикетите. Такива добавки могат да включват захар, декстроза, глюкозен сироп, плодов сок, оцветители, глицерин (Е422), сорбинова киселина (Е200), серен диоксид (Е220), парафин, хранителни мазнини и масла. Сушените плодове, които изглеждат лъскави и мазни, често са третирани с масло или парафин, което може да бъде вредно за нашето здраве.

Освен това, технологията на сушене има значение. При температура на сушене над 40 градуса, ензимите се разрушават, а при температура над 60 градуса, структурата на нутриентите се променя. Най-доброто време за сушене на плодове е през лятото, когато те могат да се сушат от естествената топлина на слънцето, запазвайки максимално полезните си свойства.

Сушените сини сливи, например, са изключителен източник на диетични фибри и сорбитол, което ги прави ефективни при запек и хемороиди. Те също съдържат неохлорогенин и хлорогенни киселини, които усилват тяхното разхлабително действие.

Кайсиите, които също се сушат и често се консумират, са богати на желязо и мед, които съдействат за борбата с анемията и подпомагат абсорбцията на желязото в организма. Сушените кайсии съдържат и фитохимикали, които помагат за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания, намаляване на нивата на лошия холестерол и предпазване от рак.

Смокините също не трябва да бъдат забравяни. Те са сред най-силните алкални храни и могат да помогнат за балансирането на pH на тялото. Смокините са добър източник на калий, което е важно за регулиране на кръвното налягане. Освен това те подпомагат нормалната функция на червата, благодарение на високото си съдържание на фибри. Те са използвани и в традиционната медицина за намаляване на нивата на холестерол, лечение на диабет и борба с кожни проблеми като витилиго, псориазис и екзема.

Сушената райска ябълка, от своя страна, предоставя ниско съдържание на протеини и мазнини, но е богата на фибри. Тя съдържа множество фитохранителни вещества и антиоксиданти, които играят важна роля в метаболизма на тялото. Тази плод съдържа и провитамин А и витамин C, които са силни антиоксиданти, както и важни минерали като калий и магнезий.

Редовната консумация на сушени плодове може да подобри общото ви здравословно състояние и да ви дари с енергия и жизненост. Сушените плодове не само са вкусни, но и съдържат множество полезни свойства за здравето ни. Затова ги включете в ежедневното си хранене и се наслаждавайте на техните многобройни предимства.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads