Медът е един от най-ценните продукти, произведени от пчелите, които несъмнено са безценни за околната среда. Този сладък нектар се извлича от цветята с помощта на хоботът на пчелите и се съхранява в техния допълнителен стомах. Там, под внимателната грижа на пчелите, той се смесва с ензими, които трансформират химичния му състав и pH, правейки го подходящ за дългосрочно съхранение.

Гъстата, златиста течност, известна като пита, се събира в кошера и се използва като основен източник на храна по време на недостиг. Но медът, както го познаваме, не е началният продукт. Веднъж попаднал в пчелните пити, нектарът все още е вискозна течност и няма нищо общо с крайния продукт, който нашият организъм консумира. За да извлекат излишната вода, пчелите използват вълнови движения с крила около питата, създавайки естествен вентилатор и ускорявайки процеса на изпаряване.

Когато по-голямата част от водата се изпари от питата, пчелите запечатват течността със свой собствен восък. Този восък се втвърдява и гарантира, че медът може да се съхранява за неопределено време, осигурявайки на пчелите идеален източник на храна за зимните месеци.

Медът съдържа калории, които идват от въглехидратите, по-специално от естествено срещащата се захар, която е глюкоза и фруктоза в приблизително равни количества. Не съдържа мазнини и има само следи от протеини. Освен това, витамините и минералите, намерени в меда, могат да включват витамини от група В, калций, мед, желязо, цинк и други, които се извличат главно от почвата и растенията, произвеждащи нектар.
Качеството на меда и неговото съдържание се определят от това, къде е отгледан и как е преработен.

По общи правила, по-тъмните видове мед осигуряват повече полезни нутриенти от светлите. Една супена лъжица мед предоставя около 64 калории, които могат да бъдат използвани за енергия и здравословно функциониране.
По света съществуват над 300 различни вида мед, като цветът, вкусът и дори силата на полезните свойства се отличават един от друг. В България имаме късметът да се наслаждаваме на много уникални вкусове. Лавандула, розмарин, акация или евкалипт са само някои от най-популярните и обичани видове мед у нас.
Лавандуловият мед съчетава сладостта на нектара от лавандулови цветя с нотки на лавандулово масло, което добавя приятен аромат и успокояващ ефект. Розмариновият мед има богат и интензивен вкус, който придава пикантност на всяка ядка. Акация медът се отличава с нежен и сладък вкус и се счита за един от най-благоприятните за деца. Евкалиптовият мед има освежаващ и леко пикантен вкус, който припомня на свеж въздух след дъжд.

Всички тези видове мед не само са изключително вкусни, но и носителите на най-доброто от природата и принасят здраве и удоволствие на хората. Свързвайки се с богатата история и култура на пчелите и техния нектар, медът става не само източник на енергия, но и на вдъхновение за хората, които го ценят. Така, че следващият път, когато се наслаждавате на сладкия мед, помислете за усърдието на пчелите и богатството на природата, което те ни предоставят.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads