България, като държава с богата история и културно наследство, се гордее със своите традиционни ястия и продукти. Едно от тези уникални наследства е „Черни Вит“ – вид българско сирене, което се произвежда само в района на село Черни Вит, община Тетевен. Това сирене е разновидност на бялото саламурено сирене и представлява истинско съкровище на българската кулинарна традиция.

Историята на „Черни Вит“ сиренето е тясно свързана с живота на местните хора, особено през времето, когато Стара планина била дом на хиляди овце. През летните месеци, овчарите били заети с изработването на сирене, което след това съхранявали в дървени качета. Процесът на съхранение бил от ключово значение – саламурата от сиренето бавно се отцеждала през порите на дървото, а парчетата ставали по-сухи.

С пристигането на края на лятото, овчарите биха сваляли сиренето и го складирали в изби с постоянна влага и температура около 10-12ºC. При отварянето на качето, сиренето започвало да се покрива със синьо-зелена плесен.

Въпреки своята уникалност, „Черни Вит“ сиренето се сблъсквало със съмнения и предразсъдъци сред местните жители. Те дълго време го смятали за развалено и некачествено. Неговата популярност започнала да изчезва през 70-те години на ХХ век, когато местните производители заменили дървените съдове с пластмасови бидони.
Обаче, през 2007 година, „Черни Вит“ сиренето беше преоткрито от италиански специалисти от международната организация „Slow Food“. Оттогава то редовно се представя на световното изложение на сирена в град Бра, Италия, където получава високи оценки за своята уникалност и качество.

Това сирене се отличава с мек и плътен вкус и аромат, а върху него се образува зеленикава плесенна кора. Една от най-забележителните характеристики на „Черни Вит“ сиренето е, че благородната плесен се развива естествено и самозаразява съдовете, в които се съхранява овчето и козето сирене.

Регионът около Черни Вит предоставя уникални условия за развитие на зелената плесен. Влажността и специфичният климат по поречието на Черни Вит са ключови фактори, без които узрялото сирене не би могло да се покрие с плесенни гъби. Големите температурни разлики между деня и нощта също се считат за важен фактор за формирането на зелената кора върху млечните продукти.

Важен фактор за качеството на „Черни Вит“ сиренето е и млякото, от което се произвежда. В общината се отглежда основно тетевенска овца, която е аборигенен вид. Стадата са смесени с каракачанската овца, и този фактор води до различен белтъчен състав на млякото, което прави сиренето още по-специално в сравнение с продуктите от други региони на страната.

„Черни Вит“ сиренето представлява не просто един продукт, а историческо наследство и символ на българската култура. То съчетава в себе си богат вкус, уникални условия за производство и традиционност, която се предава от поколение на поколение. Този вид сирене е не просто вкусово изживяване, а история и култура всяка частичка от него.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads