Далиите, известни също като гергини, принадлежат към семейството на сложноцветните растения и са наистина впечатляващо цвете с продължителен период на цъфтеж. Тези растения привличат вниманието си с широката гама от цветове, видове и сортове, както и с разнообразието от форми на цветята им. Далиите са идеални за градината, като техният дълъг период на цъфтеж, започващ от средата на лятото и продължаващ до първите есенни студове, е едно от техните най-големи предимства.

Тези красиви цветя са наследство от Мексико и не влизат в европейските страни преди края на 18 век. Името им „Далия“ бива дадено през 1803 г. от ботаника К. Уилденау в чест на петербургския академик Йоген Готлиб Георги, известен етнограф, ботаник и географ.

В света на далиите се срещат около 13 основни вида, които допълнително разцъфтяват в над 15 хиляди различни разновидности. Формите и цветовете на цветята са изключително разнообразни, позволявайки на тези цветя да бъдат използвани за украса на цветни лехи, бордюри, както и в саксийни аранжировки. Въпреки непретенциозността си, далиите изискват правилна грижа, за да продължат да цъфтят обилно.

След като сте засадили далията в градината, са необходими определени грижи, за да се осигури нейния здрав растеж. Нанасянето на мулч от дървени стърготини или дървесна кора, смесени с компост или торф, на почвената повърхност предпазва растението от охлюви и прекомерно изсушаване на почвата. Обилното поливане, извършвано 1 или 2 пъти седмично, е важно, но трябва да се внимава почвата да не бъде преимокрена, за да се избегне гниене на кореновата система.

През вегетационния период далиите се нуждаят от редовно торене – два пъти месечно, като се използват както минерални, така и органични торове. При появата на първите пъпки се прилагат суперфосфатни и калиеви торове. За да подкрепите крехкото стъбло на цветето, го вържете към надеждна опора, особено по време на лошо време.

Изрязването на растението е необходимо за по-големи и ефектни цветове. Оставете само 3 стъбла, премахнете излишните пъпки и отстранете изсъхналите цветове, за да поддържате енергията на растението.
За да се предпазите от вредители и заболявания, далиите изискват внимателно наблюдение и грижи.
Лечение със сапунен разтвор може да бъде полезно при атаките на листни въшки. За по-сериозни проблеми, като голи охлюви и ухолазки, се препоръчва лечение с отвара от змийско мляко или пелин.

След като завърши вегетативният период, грудките на далията трябва да се изкопаят и съхранят през зимата. Този процес изисква специални грижи, които ще разгледаме в отделна статия.

В заключение, далиите са прекрасни растения, които обогатяват градината с красотата си и предлагат дълъг период на цъфтеж. С правилните грижи и внимание, те ще ви радват с обилни и разнообразни цветове през целия сезон.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads