Почитателите на здравословното хранене консумират семена от чиа с радост, защото са заредени с хранителни вещества, които допринасят за подобряване на здравето им.

Тайната на чията се крие в нейните семена – малки, овални зърна с кафяв, бял или сив цвят, които приличат на ленени семена. Чиа принадлежи към семейство Lamiaceae, което включва още известни растения като лавандула, босилек, мента, майорана, маточина, розмарин и чубрица. Това е едногодишно растение, произхождащо от тропическите и субтропическите райони, а родината му е южно Мексико и северна Гватемала.

Семената от чиа съдържат богато разнообразие от полезни вещества, като химичният им състав може да зависи от климата, географското положение и дори от годината на отглеждане на растението. От изключително значение е фактът, че чиата е изключителен източник на Омега-3 ненаситени мастни киселини. В сравнение с други източници на тези важни мастни киселини, чиата е изключително богата на тях. Омега-3 мастните киселини са от особено значение за нашето здраве, тъй като са част от клетъчните мембрани и играят ключова роля във функциите на организма.

Помимо Омега-3 мастните киселини, семената от чиа съдържат още високи нива на мазнини, въглехидрати, фибри и протеини. Те съдържат и антиоксидантни съединения като хлорогенна и кафеена киселина, които са полезни за борба със свободните радикали в организма. Освен това, семената съдържат витамини от група В, витамин С и каротеноиди, които подпомагат общото здравословно състояние.

Семената от чиа са също така богати на минерали като калций, цинк, калий, магнезий, селен и фосфор. Всички тези вещества играят ключова роля за правилното функциониране на организма и поддържане на добро здраве.

Популярността на чиа се свързва и с пандемията от COVID-19, но интересът към тези семена в Европейските страни започва още през 2009 година, когато Европейският съюз ги признава за нова хранителна съставка.

Тяхната популярност обаче нараства, след като хората станаха по-осведомени за ползите, които тези малки семена предоставят за здравето.

Многобройни изследвания са потвърдили ползите от чиата за нашето здраве. Консумацията на семената подпомага подмладяването на клетките и подобряването на когнитивните функции. Омега-3 мастните киселини съдействат на вариабилността на сърдечния ритъм и намаляват нивата на „лошия“ холестерол в кръвта, което допринася за предпазване от атеросклероза, инсулти и инфаркти, както и от съдова деменция.

Изглежда, чиата е истински съкровища за нашето здраве. Добавянето й към дневния рацион може да бъде стъпка към постигане на по-здравословен начин на живот и подобряване на общото ни благосъстояние.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads