Томатилото (tomatillo) е зелен плод с бяла вътрешна месеста част и се отглежда подобно на доматите. Този плод е известен със сладък вкус и способността си да подобри аромата на различни сосове. За да постигнете богата и вкусна реколта от доматилото, е важно да осигурите подходящи условия на отглеждане. Съветите по-долу ще ви помогнат да постигнете най-добрите резултати:
За успешно отглеждане на доматилото се препоръчва:

Светлина: Плодовете трябва да получават достатъчно слънчева светлина за оптимален растеж и развитие.

Влажност на почвата: Поддържайте висока влажност на почвата, за да осигурите подходящи условия за растеж.

Дренаж: Осигурете добър дренаж на почвата, за да предотвратите задържането на излишна влага около корените.

Подхранване: Редовно подхранвайте растението, за да гарантирате неговото здравословно развитие.

Томатилото е характеризирано с нискокалоричен сладко-кисел вкус и е богат на витамини и калий. То може да се консумира сурово или да бъде включено в приготвянето на разнообразни ястия, като супи, сосове и мексиканска салца. Също така, томатилото съдържа витамини A и C, които имат антиоксидантни свойства и помагат за защита от свободните радикали.
Изследванията показват, че томатилото съдържа антиоксиданти с противоракови свойства, особено витанолидите. Тези естествени растителни съединения се свързват със стимулиране на клетъчната смърт в клетките на рака на дебелото черво, което може да допринесе за предотвратяване на развитието на този вид рак.

Освен това витанолидите, налични в томатилото, имат противовъзпалителни свойства. Те се използват в аюрведичната медицина за лечение на артрит. В западната медицина изследванията показват, че те могат да облекчат симптомите на остеоартрит и ревматоиден артрит.

Томатилото е също така източник на важни хранителни вещества за здравето на очите. Антиоксидантите лутеин и зеаксантин, които се намират в него, са специално полезни за ретината и я предпазват от увреждане от околната среда. В плодчетата съдържат бета-каротин, витамин Е, витамин С, мед и цинк, които създават ефективна комбинация за забавяне на дегенерацията на макулата, често свързана със загубата на зрение при възрастни хора.

За идеално съхранение на томатилото се препоръчва 60% влажност при температура между 50 и 60 градуса по Фаренхайт. Важно е да съхранявате плодовете в кората им и да ги подреждате на един слой. При добре проветрени условия, те може да се съхраняват месеци.

Ако планирате да използвате томатилото по-скоро, можете да го съхранявате в хартиена торбичка в хладилник до две седмици. Избягвайте да го съхранявате в пластмасови опаковки, тъй като това може да ускори процеса на разрушаване.

За дългосрочно съхранение, плодовете могат да бъдат замразени или консервирани. Преди да ги използвате или приготвите за съхранение, ги почистете, измийте и подсушете.

В заключение, томатилото е не само вкусен плод, но и източник на множество полезни вещества за здравето. Използването му в храната може да подобри хранителния ви режим и да предостави на организма ви допълнителни антиоксиданти и хранителни вещества.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook

Последвай ни в Threads