Каната е невероятно красиво и ефектно цвете, което е много обичано от градинарите. Популярността на това растение се дължи на неговата добра преживяемост, дълъг период на цъфтеж и непретенциозност.

Каната (от латинското Canna) е единственият представител на семейство Cannaceae (от латинското Cannaceae) и принадлежи към разреда на меденките. Това растение е разпространено в дивата природа на Централна и Южна Америка, Китай, Австралия, Индия, Индонезия и Хавай. Благодарение на усилията на „градинската канцелария“ на Петър I, цветето е било пренесено в Русия и станало широко разпространено. Каната притежава отлични адаптивни качества, бързо се адаптира към различни екосистеми и расте равномерно добре както по водните тела, така и в планинските клисури и крайбрежните равнини.

Цветето се използва много активно от ландшафтните дизайнери за украса на паркове и площади, както и се отглежда като домашно цвете. Освен декоративната си функция, то има и практически ползи. Зелените части на растението се използват като храна за добитък, а коренищата му са ценен източник на нишесте. Отдавна в старите времена, аборигените от тропическата част на американския континент култивираха цветето в големи количества и използвали изпечените му нишестени коренища за храна.

Съвременните производители обичат каната поради лесното й отглеждане, устойчивостта й към суша, лесната грижа, бързия растеж, високата й устойчивост към повечето болести по цветя, дългия цъфтеж и впечатляващите декоративни свойства. В настояще време се отглеждат няколко разновидности от каната, които освен великолепни цветя имат и много необичайна форма на листата, което само увеличава привлекателността на растението.

Най-често срещаните от тях сортове са „Америка“, с огромни лилави цветове, които достигат диаметър от 12 см; „Президентът“ – красив хибрид, който не надвишава височина от метър, и „Слънчева красавица“ – растение с буйна зеленина и ефектни жълто-кремави съцветия. От високите хибриди може да се отбележи разнообразието Дърбан, който расте до височина от 3 метра и се използва за декорация на огради и стени на къщи.
Каната е почитано цвете, което не само внушава с красотата си, но и е полезно и лесно за отглеждане. Неудивително е, че то е изборът на много градинари и любители на цветята, които искат да добавят чар и цветност в своите градини и домове.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook