Боровинките са плодове, които предлагат не само изключително вкусно изживяване, но и множество ползи за нашето здраве. В ежедневния ни живот рядко се среща такова съчетание от вкус и ползи, колкото бихме желали. Независимо от тяхното състояние – свежи или сушени, боровинките са изключително богати на витамини и микроелементи, които са необходими за съвременния начин на живот. Още от древни времена боровинките са известни като „подмладяващи“ и полезните им свойства са били признати както от учените, така и от народната медицина. Важно е обаче да бъдат събирани от екологично чисти райони.

Един от основните ползи, които предлагат боровинките, са антиоксидантите. Тези вещества действат на клетъчно ниво и предотвратяват образуването на нежелани изменения в клетките, които могат да доведат до различни заболявания, включително рак. Боровинките се отличават със своята висока концентрация на антиоксиданти, наречени антоцианини. Те са ефективни в профилактиката на ракови заболявания. Подобни антиоксиданти се съдържат и в други плодове като ябълки, червено грозде и червено зеле, но боровинките са непревъзмождени в това отношение.

Боровинките съдържат много елементи, включително въглехидрати, калий, магнезий и фосфор. Те също така са богати на органични киселини, желязо, мед и други минерали. В тези малки плодове присъства пантотеновата киселина, която подобрява обмяната на веществата, както и различни витамини като витамини A, C, B1, B6 и PP. Боровинките също съдържат пектин, който помага за почистването на червата от шлаки и соли на тежките метали. Те се считат за отличен природен антисептик и антибиотик и могат да бъдат използвани за лечение на кашлица и болно гърло. Боровинките могат да се използват и при стомашно-чревни заболявания, както свежи, така и сушени. Интересното е, че свежите плодове са добри при запек, а сушените се използват при диария.

Боровинките съдържат вещества, които имат дезинфекциращо действие върху стомаха. Те подобряват микрофлората на червата и предотвратяват развитието на гниещи процеси. Тези горски плодове също така имат противовъзпалително действие и могат да се използват при различни заболявания като ревматизъм, проблеми с жлъчния мехур или черния дроб.

Боровинките също имат положителен ефект върху болестите на пикочно-половите пътища. В древността те са били препоръчвани за регулиране на менструалния цикъл. Днес препарати, базирани на боровинки, се използват за борба с болестите на пикочния мехур и бъбреците. Също така, боровинките се считат за полезни при усложнения, причинени от захарен диабет, тъй като помагат да се нормализира нивото на захар в кръвта и да се стабилизира функцията на органите и жлезите.

Като много други горски плодове, боровинките могат да бъдат използвани и в козметични цели. Те овлажняват кожата и имат противовъзпалително действие. Боровинките помагат за премахване на шлаките, които са свързани със стареенето и разрушаването на целия организъм.
Полезните свойства на боровинките не само помагат при различни заболявания, но и имат профилактичен ефект. Тяхната употреба допринася за повишаване на имунитета, предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и подобряване на функцията на всички органи.

Боровинките са истинска диетична находка, тъй като съдържат малко калории, но са богати на витамини и микроелементи. Те са източник на въглехидрати, белтъчини и влакна. Освен това, панкреасът, който играе важна роля в регулирането на нивото на захар в кръвта, може да се възстанови с помощта на боровинки. И не само плодовете, но и листата на растението имат същите полезни свойства. Те тонизират, подпомагат здравето и имат антисептично и противовъзпалително действие. Листата се използват за лечение на рани, изгаряния, екземи и други дерматологични проблеми.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook