Енергийните напитки са популярни безалкохолни напитки, които се представят от производителите като източник на енергия. Въпреки че високата им енергийна стойност не е причината за тяхния енергизиращ ефект, те съдържат различни биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти, които стимулират функциите на организма.

Въпреки популярността си, терминът „енергийна напитка“ липсва както в научната литература, така и в законодателството. Тези напитки обикновено съдържат комбинации от различни количества кофеин, витамини от група В, растителни екстракти (като гуарана, мате, женшен, гинко билоба), таурин, инозитол, карнитин и високи нива на захар.

По неофициални данни, около 20% от децата между пети и седми клас изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично, а в България се консумират годишно около 19 000 000 литра от тези напитки. Изглежда, че основната цел на тези напитки е да тонизират тялото и да увеличат трудоспособността, но често се наблюдават и нежелани ефекти.

Някои от нежеланите странични ефекти, свързани с консумацията на енергийни напитки, включват раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци и хиперактивност. Съдържанието на енергийните напитки само подчертава, че те не са подходящи за деца, въпреки това, те все още са достъпни в много търговски обекти около училищата.

Кофеинът, който е наличен в енергийните напитки, има стимулиращо действие както физически, така и психически върху организма. Той може да повиши нивата на адреналин и да доведе до пристрастяване. В една бутилка с обем от 300 мл може да има количеството кофеин, което се съдържа в една голяма чаша кафе. Когато се приема голямо количество кофеин наведнъж, кръвното налягане и сърдечната честота се повишават, което може да доведе до припадък или хипертонична криза.
Има документирани случаи на деца, приети в болница поради задух и сърцебиене след консумация на енергийни напитки. Въпреки че тези напитки могат да предизвикат лъжливо усещане за повишена трудоспособност, те на самото си дело причиняват хиперактивност и по-бързо изтощаване на организма.

Освен това, сред момичетата съществува опасна мода – използването на енергийни напитки за отслабване. Тези напитки могат да намалят усещането за глад поради повишения адреналин, но поради високото съдържание на захар в тях, ефектът може да бъде обратен и да доведе до натрупване на килограми вместо отслабване.
Допълнително, е важно да се отбележи, че енергийните напитки могат да заменят консумацията на вода при някои деца. Това може да бъде вредно за бъбреците, тъй като кофеинът има диуретично действие и усилва жаждата.

Експертите препоръчват замяна на енергийните напитки с чиста вода като по-здравословна алтернатива. Натуралният шоколад също може да бъде избран като алтернатива, като ползите от него са значително по-големи от вредите. Натуралният шоколад се отличава със своя богат вкус и съдържание на качествени какаови зърна, които съдържат антиоксиданти и флавоноиди. Тези вещества могат да имат положителен ефект върху здравето на сърцето, настроението и когнитивните функции. Освен това, шоколадът може да предостави натурална енергия, благодарение на съдържащите се в него полифеноли и теобромин. Теоброминът е леко стимулиращо вещество, което може да подобри настроението и фокуса, без да предизвиква нежелани странични ефекти, свързани с излишна консумация.

Въпреки това, важно е да се подчертае, че е необходимо да се избягва прекомерната консумация на какъвто и да е продукт, включително и шоколада. Умереността е ключов фактор за поддържане на здравословен начин на живот. При избора на алтернативи на енергийните напитки, трябва да се отдава предимство на хидратацията с вода, употребата на свежи плодове и зеленчуци, както и на балансирано хранене.

Енергийните напитки със своята висока концентрация на кофеин, захар и други стимулиращи съставки, могат да предизвикат нежелани странични ефекти и да оказват неблагоприятно въздействие върху здравето, особено при деца. Затова е важно да се осъзнае потенциалната опасност и да се насърчава здравословният начин на живот, който включва умерена консумация на енергийни напитки и предпочитане на натурални алтернативи, като вода и натурален шоколад, които могат да осигурят енергия и ползи за организма без значителните неблагоприятни последици.

Качествени мъжки дрехи на достъпна цена от онлайн магазин Sybrelo си грабни сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook