Черният чай е един от най-популярните и консумирани чайове в света. Той се отличава със своя характерен вкус и аромат, но и със своите полезни свойства за здравето. Черният чай е напълно окислен, за разлика от зеления чай, който не е бил изложен на този процес.

Историята на черния чай започва в Китай през средата на XVII век. В продължение на много години в Китай се консумират предимно зелен чай и чай оолонг. Всичко се променя, когато една армия от провинцията Дзянси прониква в провинция Фуцзян и се разполага в близост до фабриката за чай. За да ускори процеса на сушене и да „спаси“ чая, фермерът поставя листата върху огън от борови дървета. Това довежда до окисляването на листата и получаването на черен чай със специфичен опушен вкус.

Интересен факт е, че китайците наричат черния чай „червен чай“, тъй като вече имат своя собствена форма на зелен чай. Етикетът „черен чай“ за този вид чайове е създаден от холандските и британските търговци, които са били първите, които го внасят и продават на международния пазар.

Черният чай съдържа множество полезни вещества и антиоксиданти. Той е богат на витамини С и Е, полифеноли, теобромин, теофилин, флуор, катехини и етерични масла. Въпреки че не съдържа значително количество калории или хранителни вещества, черният чай е много силен антиоксидант, който помага за борба със свободните радикали в организма.

Редовното консумиране на черен чай може да намали риска от развитие на множество хронични заболявания. Неговите антиоксиданти и други вещества помагагат за предпазване на сърцето и кръвоносните съдове. Някои изследвания показват, че черният чай може да помогне за понижаване на нивата на лошия холестерол в организма, което е важно за поддържането на здравето на сърцето.

Пиенето на около 2-3 чаши черен чай на ден се свързва също така с намаляване на риска от коронарни сърдечни заболявания. Някои изследвания показват, че черният чай може да помогне и за намаляване на исхемията, инфаркта на миокарда и смъртността от сърдечно-съдови заболявания.

Черният чай е известен и със своите благоприятни ефекти върху храносмилателната система. Полифенолите, които се съдържат в него, действат като пребиотик и спомагат за увеличаване на добрите чревни бактерии. Те също така предотвратяват развитието на вредни бактерии в червата. Редовното консумиране на черен чай може да помогне за поддържането на храносмилателната система здрава и правилно функционираща.

Въпреки че черният чай съдържа кофеин, той има по-ниско съдържание в сравнение с кафето. Кофеинът в черния чай може да повлияе положително върху мисленето и бдителността, като същевременно увеличава отделянето на урина. Някои изследвания дори свързват консумацията на черен чай с намалени симптоми на болест на Паркинсон.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook