Аргановото масло е приказен, природен дар, който намира все по-голяма популярност и търсене в България поради своите ценни качества. То се получава чрез древна и изпитана технология за студено пресоване на ядките на бодливото дърво Argania spinoza, което расте главно в Югозападно Мароко, както и в Алжир и Израел. Това вековно дърво, представител на семейство Сапотови, обитава гори, които са защитени от ЮНЕСКО, което го прави рядък вид. За да се получи само един литър арганово масло, са необходими около 80 килограма ядки от узрели плодове. Тези спецификации го правят изключително ценен продукт и го определят като „Течното злато на Мароко“.

Аргановото масло се отличава със своя златист цвят и приятен ядков аромат. То е изключително богато на полезни вещества като витамин Е, омега 3 и омега 9 мастни киселини, линолова киселина, олеинова киселина, антиоксиданти, минерали, полифеноли и каротеноиди.

Това природно масло има множество ползи за кожата и косата. Неговата лека текстура не омазнява допълнително кожата и косата, а комедогенният му индекс от 0 го прави идеален за всякакъв тип кожа. Аргановото масло овлажнява, успокоява и подхранва кожата, като помага за намаляване на стрии, белези и фини бръчици. То е отличен помощник в борбата срещу стареенето на кожата. Маслото също така се използва успешно при третиране на кожни наранявания, ухапвания от насекоми, кожни инфекции и като подхранващо средство за косата и кожата на лицето. Именно благодарение на тези свойства, аргановото масло е станало изключително популярно в съвременността и се използва както самостоятелно, така и в различни козметични продукти.

Възможните странични ефекти от употребата на арганово масло са минимални. Въпреки това, при хора с изключително чувствителна кожа и при локална употреба, може да предизвика леки кожни раздразнения. Важно е да се отбележи, че аргановото масло не е предназначено да бъде използвано като единствен фактор за слънцезащита, въпреки че може да се срещне като допълнителна съставка в различни слънцезащитни лосиони. SPF факторът на маслото е незначителен, като на всички растителни масла.

Аргановото масло има разнообразни начини на употреба. За суха кожа то регулира производството на себум и я подхранва, като същевременно я овлажнява и намалява лющенето и сърбежа. При мазна кожа, маслото балансира производството на себум и помага за намаляване на мазнината на кожата. При комбиниран тип кожа, аргановото масло е отличен избор, тъй като може да се справи с нуждите на различните области на лицето. За хора с чувствителна кожа, маслото е натурален и органичен продукт, който може благоприятно да повлияе на различни кожни състояния като акне, екземи и кожни раздразнения.

Независимо от типа на кожата, аргановото масло може да се използва и за подхранване и овлажняване на косата. То заздравява и хидратира косъма, предпазва връхчетата от цъфтеж и накъсване, дава обем и блясък. Освен това, аргановото масло може да бъде използвано и за грижа за ноктите. Маслото от арган подхранва ноктите и ги прави по-малко чупливи, като същевременно им придава здрав и естествен вид.

Важно е да се отбележи, че аргановото масло може да бъде използвано както в чист вид, така и като съставка в различни козметични продукти. Много козметични марки включват аргановото масло в своите формули, предлагайки гама от продукти за лице, тяло и коса, обогатени с неговите полезни свойства. Това включва кремове за лице и тяло, шампоани и балсами за коса, маски за лице и коса и други.

В заключение, аргановото масло е истинско съкровище от природата с множество полезни свойства за кожата, косата и ноктите. То е природен и органичен продукт, богат на витамини, мастни киселини, антиоксиданти и други полезни вещества. Независимо от вида на кожата или проблемите, с които се сблъсквате, аргановото масло може да бъде ценен съюзник в грижата за вашето тяло. Отличителният му цвят и аромат го правят истинско „течно злато на Мароко“, което със сигурност заслужава място във вашата рутинна грижа за красотата.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook