Ако се подготвяте да си купите нови тонколони, вероятно сте наясно с двете разпространени опции – пасивни и активни тонколони. Но как да определите кой вид е най-добрият за вас? В тази статия ние ще се фокусираме върху активните тонколони и ще разкрием техните тайни. Подгответе се да научите за техните предимства и какво ги прави толкова специални, за да може да направите правилният избор!

Основите на активните тонколонки
И така, какво представлява активната колона? Тези красавци са „активни“, което означава, че са вградени със собствен усилвател. Това означава, че не са нужни допълнителни усилватели, за да работят с вашата аудио система. С други думи, те могат да работят самостоятелно, без да има нужда от допълнително оборудване.

Как работят активните тонколонки
За да се разбере по-добре как функционират активните тонколони, трябва да разгледаме пътя, който изминава електрическият поток по време на работата им. Този път включва звука, който първоначално излиза от източника, след това влиза в предусилвателя, който регулира силата на звука и превключва между различни аудио източници. След това звукът минава през кръстосана филтърна мрежа, където се разделя на високочестотни и нискочестотни компоненти.

Високите честоти се изпращат към по-малкия високоговорител, който е отговорен за обработката им, докато ниските честоти се пренасят към големия високоговорител, който контролира басите и средните честоти.

След това аудиото минава през съответните усилватели на мощност, които дават голям тласък на звука, за да може да достигне големи обеми без изкривявания. Накрая, звукът излиза от тонколонката и достига до вас.

Предимствата на активните тонколони
Активните тонколони имат редица предимства пред други алтернативи, като например пасивните тонколонки, които изискват отделен усилвател за работа.

Ето някои от предимствата на активните тонколони:

Удобство
Активните тонколони са много удобни за използване, тъй като не изискват отделен усилвател. Това ги прави идеални за домашно кино, компютърни системи, студийни приложения и други места, където мястото е ограничено.

По-малко кабели
Поради факта, че активните тонколони имат вграден усилвател, те изискват по-малко кабели в сравнение с пасивните тонколони. Това означава, че няма нужда от отделен кабел за свързване на усилвателя с тонколоните.

По-добро качество на звука
Активните тонколони обикновено предлагат по-добро качество на звука в сравнение с пасивните тонколони, тъй като вграденият усилвател може да бъде оптимизиран за конкретните говорители. Това означава, че звукът, който излиза от тонколоните, е по-чист и точен.

По-малко загуби на сигнала
Поради факта, че активните тонколони имат вграден усилвател, те имат по-малко загуби на сигнала в сравнение с пасивните тонколони, които изискват допълнителен кабел за свързване на усилвателя с тонколоните.

Гъвкавост
Активните тонколони могат да бъдат поставени на различни места в стаята, където се използват, без да се налага да се променя местоположението на усилвателя.

Допълнителна полезна информация
Активните тонколони предлагат изключително удобство и функционалност за своите потребители. Те могат да бъдат използвани като пасивни, но за да се постигне това, трябва да се премахне усилвателният модул и да се добави кросовър – процес, който може да бъде извършен само от опитен професионалист.

Но най-важното е, че активните тонколони комбинират всички необходими компоненти на звуковата система в един чифт високоговорители. Това ги прави препоръчителни за тези, които търсят лесна и безжична настройка и не искат да се занимават с допълнителни усилватели. Освен това, те са идеален избор за любителите на дигиталната музика, особено тези във формати с висока разделителна способност, които желаят да се насладят на кристално чист звук.

Накрая, активните тонколони са особено подходящи за хора с ограничено пространство, тъй като не изискват допълнителни компоненти, които да заемат място. Всичко това прави активните тонколони един от най-удобните и функционални начини за създаване на качествен звук у дома или в офиса.

Заключение
Като обобщение, можем да заключим следното:

● Активните тонколони включват в себе си всички необходими компоненти на звуковата система, като усилвател, кросовър и високоговорител.
● Те осигуряват по-добро качество на звука и по-голяма гъвкавост в настройката на системата.
● Активните тонколони са лесни за инсталиране и не изискват допълнителен усилвател.
● Те са идеални за слушане на цифрова музика с висока разделителна способност и за хора, които разполагат с ограничено пространство.
● Ако искате да използвате активни тонколони като пасивни, ще се изисква премахване на усилвателния модул и добавяне на кросоувър.

В заключение, активните тонколони предоставят по-добър звук, гъвкавост и удобство в сравнение с традиционните пасивни тонколони. Те са идеални за хора, които искат лесна и безжична настройка на системата, и за тези, които имат ограничено пространство за поставяне на тонколоните.

Грабни сега удобно мъжко бельо от онлайн магазин Stasymo.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook