Запушената мивка е много често срещан проблем, тъй като в кухнята и банята се изхвърлят много отпадъци, които могат да причинят запушване на тръбите. Има много начини да се справите сами, използвайки различни прости и ефективни домашни препарати за отпушване на канали.

1. Сода и оцет
Смесете 1/2 чаша сода за хляб и 1/2 чаша оцет. Изсипете сместа в сифона на мивката и оставете да действа около 30 минути. След това изплакнете мивката с гореща вода.

Сместа от сода и оцет се използва за отпушване на мивка поради техните химически свойства. Когато те реагират заедно, се отделя голямо количество въглероден диоксид, който образува п
яна. Тази пяна създава налягане в мивката и по този начин отпушва заседналите мазнини, косми и други замърсявания.
Освен това, содата притежава абразивни свойства, с които могат да се отстранят замърсяванията в канала, а оцетът има киселинни свойства, които могат да разтворят мазнините и да помогнат да се отпушат заседналите частици.

Важно е да се отбележи, че сместа от сода и оцет не трябва да се използва след употреба на други почистващи продукти, които могат да реагират с тях и да предизвикат нежелани реакции.

2. Сол и гореща вода
Поставете около 1/4 чаша сол в мивката и излейте гореща вода върху нея. Оставете да действа около 15-20 минути и след това изплакнете с хладка вода.

Сместа от сол и гореща вода се използва за отпушване на мивка, тъй като солта има абразивни свойства, които могат да помогнат да се отстранят замърсяванията, а горещата вода може да разтвори мазнините и да улесни отпушването.
Когато солта се разтвори в горещата вода, тя създава разтвор, с помощта на който се разтварят и отстраняват заседналите мазнини и другите замърсявания в мивката.

Трябва да знаете, че този метод може да е по-малко ефективен при отпушване на силно замърсени тръби в сравнение с други методи, но може да се използва регулярно за профилактично почистване.

3. Сода бикарбонат и сол
Смесете 1/2 чаша сода бикарбонат с 1/2 чаша сол и изсипете сместа в мивката. Поставете гореща вода и изчакайте 10-15 минути преди да изплакнете с вода.

Когато тези две съставки се смесят и се добавят в мивката, те предизвикват абразионни процеси върху заседналите мазнини и други замърсявания. Това може да им помогне да се отстранят по-лесно, като се намали необходимостта от употреба на химикали или санитарни препарати.

Освен това, содата може да абсорбира неприятните миризми, които често възникват поради натрупването на мазнини и други замърсявания, като остави мивката по-чиста и свежа.

4. Гореща вода
Отпушването на мивка с гореща вода може да бъде ефективен начин да се отървете от заседналите мръсотии и мазнини, които блокират тръбите.

Изсипете голямо количество гореща вода в мивката и изчакайте няколко минути, за да се разтопят мазнините и другите замърсявания. При необходимост използвайте вакуум помпа, за да отпушите канала допълнително.

Може също така да използвате сода бикарбонат, която да разтвори заседналите мазнини и мръсотии. Изсипете около половин чаша сода бикарбонат в мивката. След като изчакате около 5 минути, изплакнете мивката с гореща вода. Това ще отмие всички заседнали мръсотии.

Ако мивката все още не се отпуши, можете да повторите процеса няколко пъти, докато постигнете желания резултат.

5. Кока кола
Знаете ли, че е възможно да се отпуши мивка с кока кола? Тъй като тази напитка съдържа фосфорна киселина, тя може да помогне за разтварянето на заседналите мазнини и мръсотии в тръбите.

Ето няколко стъпки, които може да последвате, за да опитате да отпушите мивка с кока кола:

Излейте около 2-3 чаши кока кола в мивката – Пазете се да не опръскате напитката на околните повърхности или на себе си, тъй като фосфорната киселина може да бъде агресивна и да повреди материалите.

Изчакайте около 1 час – Оставете кока колата да подейства върху заседналите мръсотии и мазнини в тръбите за около 1 час. Това ще даде възможност на фосфорната киселина да разтвори заседналите мазнини и мръсотии.

Изплакнете мивката с гореща вода – След като изчакате около 1 час, изплакнете мивката с гореща вода, за да отмие останалите мръсотии и кока колата от тръбите.

Едно от предимствата на този метод е, че кока колата е на разположение почти навсякъде и може да бъде лесно достъпна. Въпреки това, следва да имате в предвид, че както този метод , така и всички останали може да не са ефективни при по-сериозни запушвания, така че да се наложи да потърсите професионална помощ за машинно отпушване на канал с помощта на специални инструменти.

Важно е да се предприемат редовни профилактични мерки, за да се намали риска от запушване на мивката. Използвайте подходящи почистващи продукти или домашни решения веднага, щом забележите бавно отичане на водата в канала.

Италиански дифузер от SELYNTA си вземи сега.

Станете почитатели на Elitno.com във Facebook